AIS – SART este o baliză folosită pentru localizare pe mare în caz de naufragiu destinată localizării plutei sau bărcii de salvare. Spre deosebire de SART sau EPIRB AIS – SART este echipată cu un receptor GPS care determină cu precizie locația balizei și o transmite într-un format compatibil cu sistemul AIS.
Transmisia se face în banda VHF, deci recepția semnalului este posibilă până la aproximativ 10 km pentru nave și câteva zeci de km pentru receptoarele aeropurtate.
Transmisia se face pe frecvențele de 161,975 MHz și 162,025 MHz. Informația de poziție împreună cu informația despre nava de pe care provine este transmisă de 8 ori pe minut, câte patru transmisii pe fiecare din cele două frecvențe. Această schemă de transmisie a fost adoptată ca oferind cea mai mare probabilitate ca una din cele 8 transmisii să aibă loc atunci când baliza este pe coama valului, la cea mai mare înălțime și deci cu cea mai mare rază de acoperire.
La fel ca toate mijloacele de localizare în caz de sinistru pe mare, este perfect etanșă, rezistând la imersiune până la 10 m, are o culoare ușor de observat și are o autonomie de funcționare de 96 de ore.


PICTURE OF AIS - SART


Kit AIS – SART cu suport telescopic și saulă de legătură

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM