Simplex način omogoča oddajanje in sprejemanje le na eni (oziroma isti) frekvenci. Zaradi takšnega načina komunikacije ne moremo istočasno sprejemati in oddajati, to lahko počnemo samo izmenično. Oddajanje na simplex kanalih lahko slišijo vse ostale VHF postaje v območju dometa, zato na takšnih kanalih zasebnost ni možna. Simplex kanali so večinoma namenjeni klicem v stiski, nujnim, varnostnim in rutinskim klicem, komunikaciji s pristaniškimi službami ter komunikaciji med ladjami. Simplex kanala sta npr. VHF CH 12 in VHF CH 16.
Postavite kurzor miške na plovilo ali na obalno postajo in preverite, kdo sliši sporočilo izbranega objekta.


Duplex kanale običajno uporabljamo za komunikacijo med plovili in obalnimi postajami, za premike ladij in ostale operacije v v pristanišču. Oddajanje na duplex kanalih slišijo samo obalne postaje, medtem ko lahko oddajanje obalnih postaj na duplex kanalih slišijo vsa plovila. VHF CH 23 je na primer namenjen določenim obalnim postajam, ki oddajajo na frekvenci 161,75 MHz in sprejemajo na frekvenci 157,15 MHz. To pomeni, da dve obalni postaji ne moreta komunicirati med sabo na VHF CH 23, kar je sprejemljivo, saj nimata potrebe po takšnem komuniciranju. Podobno ladijske VHF radijske postaje oddajajo na frekvenci 157,15 MHz in sprejemajo na 161,75 MHz. Enako kot pri obalnih postajah ladje ne morejo medsebojno komunicirati na VHF CH 23, kar je pravilno, saj ta kanal ni namenjen komunikaciji med ladjami. Duplex kanali omogočajo istočasno oddajanje in sprejemanje sporočil, kot je to na primer možno po običajnem telefonu, vendar je v tem primeru potrebno imeti duplex VHF radijsko postajo z dvema antenama ali poseben duplex filter, ki je običajno nameščen samo na večjih plovilih.
Postavite kurzor miške na plovilo ali na obalno postajo in preverite, kdo sliši sporočilo izbranega objekta.

Duplex kanali obstajajo samo zato, da si lahko zagotovimo zasebnost, ko gre za osebna ali komercialna sporočila in potrebujemo način komunikacije, ki je podoben telefonskemu.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM