A leggyakrabban használt VHF antenna kb. 1 m hosszú, függőleges botantenna, amelyet a lehető legmagasabban kell elhelyezni. A VHF rádió és a VHF antenna összekötését a képen látható szerkezetű, ún. koaxiális kábellel (koaxkábellel) kell elvégezni. A kábel toldása csak indokolt esetben és csak megfelelően szerelt csatlakozó/toldó elemekkel lehetséges (egyébként folyamatosan romlik a kapcsolat minősége, ezáltal a rádió érzékenysége és adásteljesítménye).


antenna cable
Koaxiális kábel
A: külső műanyag héj
B: réz árnyékolás
C: dielektrikum
D: réz mag

A képen látható kábel hajón belüli, behúzott kábelként nem igazán használandó, a belső vezeték ugyanis tömör rézből van, nehezen viseli el a "hajtogatást", a szűk fordulókat. Ilyen esetekben érdemesebb sodrott belső érrel rendelkező kábelt használni.

A VHF antennakábel impedanciája ("hullámellenállása") 50 Ω (Ohm). Az impedanciának a csatlakozások, toldások során állandónak kell maradnia, ha mégsem így lenne, annak eredményeként a rádióhullámok az adótól az antenna felé haladva "falba ütköznek", egy részük visszafordul az adó felé (visszatükröződik). Ennek két következménye van: az effektív kisugárzott teljesítmény csökkenése (hiszen kevesebb hullám jut el az antennához) és az adó károsodása (hiszen olyan sugárzás jut be a készülékbe, aminek ott nincs keresnivalója). Vétel esetén a fentiek miatt (visszaverődő hullámok) a teljes berendezés érzékenysége romlik, azaz mindkét irányban (adó és vevő) csökken a VHF lefedettség.

Új rádió beépítése után meg kell követelni a teljes antennarendszer mérését (állóhullám- vagy SWR mérés), amelynek eredményeként meg lehet tudni, hogy a rádió gyári adataihoz képest hogyan sikerült a kábelezést és a beépítést elvégezni (milyen adóteljesítmény hagyja el a rádiót, mekkora a visszatükrözött adás aránya).

Az antennakábel impedanciájának változását okozhatja az is, ha a kábelbe víz kerül. Ha a külső borítás megsérül, víz juthat a rézből készült árnyékoló háló belsejébe. Ez a kis víz is képes arra, hogy megváltoztassa a kábel impedanciáját, ami a visszatükröződéshez vezethet. Ugyanilyen problémát okozhat az antenna csatlakozójának tömítetlensége is, emiatt a csatlakozásokat, a kábelek kötéseit vízmentesen kell elkészíteni.

MF/HF rádiókkal és antennákkal kapcsolatos megjegyzés

SOHA NE ÉRINTSD MEG AZ ANTENNÁT ADÁS KÖZBEN! Az MF/HF antennák által kisugárzott extrém teljesítmény miatt az antenna érintése életveszélyes. Ha valamiért olyan hajóval utazol, amelyen van ilyen rádió, és fel kell menni az árbocra az antennához, nagyon alaposan biztosítsd a terepet: senki nem kapcsolhatja be a rádiót, amíg valaki az antenna közelében van.

A FÖLDELÉST / ELLENSÚLYT ELLENŐRIZNI KELL!
Szintén a nagy teljesítmény miatt rendszeresen ellenőrizni kell a földelések állapotát. Láttunk nagyon jól előkészített, profin kivitelezett, néhány éves hajót, aminek a belsejében gyakorlatilag megsemmisült (a korrózió miatt) a földelés.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM