Az akkumulátorok állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. A GMDSS szabályok szerint a cellafeszültségeket minden nap mérni és rögzíteni kell, savas ólom akkumulátorok esetén az elektrolit sűrűségét havonta kell mérni és rögzíteni.

A hajózó személyzetnek pontosan tudnia kell, mely berendezésekben van elem, melyekben akkumulátor. Az elemes berendezéseknél figyelni kell arra, hogy ne legyenek láthatóak az elem lemerülése utáni folyásnyomok, illetve a gyártó által megadott élettartam végén az elemeket cserélni kell. Gondoskodni kell tartalék elemekről.

Akkumulátorok és elemek cseréje

A csere során ügyelni kell a polaritás megtartására (a pozitív pólust csak a pozitívhoz, a negatívat csak a negatívhoz szabad csatlakoztatni). A hibás csatlakoztatás (a polaritás felcserélése) a berendezések károsodásához vezethet.

Akkumulátorok töltése

A gyártó előírásai szerint kell elvégezni a töltést, hordozható töltő esetén ügyelve a polaritásra (pozitív pólus a pozitívval, negatív a negatívval legyen összekötve). A polaritás felcserélése az akkumulátor károsodását okozza, és robbanásveszélyes helyzetet eredményez.

Tanácsok az akkumulátorok kezelésével, karbantartásával kapcsolatban

Minden elemet és akkumulátort:
 • tisztán, szárazon, kell tartani,
 • a tárolásra alkalmas (felborulást gátló, megfelelően rögzített dobozban) kell használni

Akkumulátorok esetén:

 • Az akkumulátorokat megfelelően rögzíteni kell, mert nagyon nehezek
 • Ügyelni kell arra, hogy ne legyenek korróziónyomok az akkumulátorokon és környékükön
 • Az akkumulátorok tetejét tisztán kell tartani (nehogy zárlatot okozzon a doboz tetején felgyűlő sós/vizes szennyeződés).
 • A pólusokat saválló zsírral be lehet kenni. Vannak szakemberek, akik szerint a zsír alatt is folytatódhat a korrózió, illetve a kötés megbontása után, a visszaszereléskor komoly átmeneti ellenállást okozhat a visszamaradt vékony zsírréteg.
 • Rádiós berendezések számára, ha a hely engedi, érdemes lehet a hídon tartalék akkumulátort fenntartani. Az akkutér a hajókon általában a fenékben van, a vízbetörésnek és tűznek leginkább kitett helyeken (a súlypont miatt), ez viszont pont a vészüzemi energiaellátást veszélyezteti.

Csak savas ólomakkumulátorok esetén:

 • Lead/acid batteries should be kept in a purpose designed battery box that will allow the flammable hydrogen gas to escape but not allow sea water to get in.
 • Olyan tárolóban kell tartani őket, amelyek a robbanásveszélyes hidrogéngáz távozását engedik, de nem engedik befolyni a tengervizet.
 • Az elektrolitszintet rendszeresen ellenőrizni kell, a cellák utántöltését csak desztillált vízzel szabad végezni (a csapvíz, tengervíz olyan szennyeződéseket tartalmaz, amelyek drasztikusan csökkentik az akkumulátor élettartamát).
 • Töltés idején a keletkező hidrogéngáz távozását folyamatos szellőztetéssel biztosítani kell. A dohányzást az akkumulátorok környezetében meg kell tiltani.
 • Védőfelszerelés használata kötelező a savas akkumulátorok mozgatása, töltése, ellenőrzése során: saválló gumikesztyű, védőszemüveg, olyan ruha, amit nem sajnálunk.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM