Αυτή η προτεραιότητα είναι χαμηλότερη του Κινδύνου και υποδηλώνει ένα σταθμό που εκπέμπει επείγον μήνυμα για την ασφάλεια ενός ατόμου ή σκάφους. Χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και όταν δεν χρειάζεται ή δε δικαιολογείται άμεση βοήθεια. Αυτή η κατηγορία έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων κλήσεων εκτός από τα σήματα Κινδύνου.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε μια κατάσταση είναι σοβαρή και επικείμενη και πότε απλά έκτακτη ανάγκη. Για παράδειγμα αν το σκάφος σας χάλασε και παρασύρεται προς τους βράχους και απέχει από αυτούς 20 λεπτά, τότε πρέπει να θεωρηθεί Κίνδυνος. Αν όμως ο χρόνος είναι 4 ώρες τότε είναι κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Αν έχετε ένα επείγον μήνυμα για την υγεία ενός ατόμου και χρειάζεστε ιατρικές συμβουλές (Medico), μπορείτε να έρθετε σε επαφή με ένα γιατρό μέσω ενός CRS ή αν θέλετε την απομάκρυνση κάποιου θύματος η ακτοφυλακή μπορεί να σας προσφέρει Ιατρική Εκκένωση (Medivac).

Μετά την εκπομπή ενός Σήματος Έκτακτης Ανάγκης στο VHF CH 70 ο ασύρματος VHF θα αλλάξει αυτόματα στο VHF CH 16 και θα ακολουθήσει φωνητική επικοινωνία στο VHF CH 16 που θα ξεκινά με τη λέξη διαδικασίας Βλάβη Βλάβη. Τα Σήματα Έκτακτης Ανάγκης μπορούν να απευθυνθούν είτε σε όλους τους σταθμούς είτε σε ένα σταθμό (όχι με τον Ελεγκτή DSC Κατηγορίας Δ').


PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ή
(Όνομα συγκεκριμένου σταθμού 3 φορές)

ΕΔΩ (MMSI του σκάφους), (Όνομα του σκάφους 3 φορές), Σήμα Κλήσης του σκάφους)

ΘΕΣΗ (Θέση σκάφους)

(Λόγος κλήσης, αίτηση βοήθειας, αριθμός επιβατών, πληροφορίες που βοηθούν στη διάσωση)

ΟΒΕΡ
Πρότυπο Σήματος και Μηνύματος Έκτακτης Ανάγκης

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΕΔΩ 278054321, Σπινάκερ, Σπινάκερ, Σπινάκερ, σήμα Κλήσης Sierra 5 Lima 1 2

ΘΕΣΗ 450 36' Βόρεια 0130 32' Ανατολικά

Medivac

Τραυματισμένο μέλος του πληρώματος χρειάζεται άμεση ιατρική εκκένωση

Κατευθυνόμαστε προς την Τριέστη με ταχύτητα 6 κόμβων

ΟΒΕΡ
Παράδειγμα Σήματος και Μηνύματος Έκτακτης Ανάγκης

Εξάσκηση στον εξομοιωτή του ασυρμάτου VHF

Τα παρακάτω υποδηλώνουν τη διαδικασία για την εκπομπή ενός Σήματος Έκτακτης Ανάγκης στο VHF CH 70 χρησιμοποιώντας τον Ελεγκτή VHF DSC :
  1. Πιέστε το πλήκτρο Call
  2. Πιέστε το πλήκτρο Type δύο φορές για να περάσετε τα διάφορα είδη σημάτων μέχρι το Σήμα Έκτακτης Ανάγκης
  3. Πιέστε το πλήκτρο Send
  4. Πιέστε το πλήκτρο EΣύνταξη και εκπομπή Σήματος Έκτακτης Ανάγκης στο VHF CH 70

Το Σήμα Έκτακτης Ανάγκης εκπέμπεται προς Όλα τα Πλοία στο VHF CH 70. Ακουλουθεί φωνητική επικοινωνία στο VHF CH 16 που ξεκινά με τη λέξη διαδικασίας Παν Παν.

Λήψη Σήματος Έκτακτης Ανάγκης

Μετά τη λήψη του Σήματος Έκτακτης Ανάγκης στο VHF CH 70 ο ασύρματος VHF θα γυρίσει αυτόματα στο VHF CH 16 και πρέπει να ακουστεί ένα Μήνυμα Έκτακτης Ανάγκης στο VHF CH 16. Αν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε μπορούμε να απαντήσουμε με φωνητική επικοινωνία στο VHF CH 16. Αν δεν ακολουθήσει Σήμα Έκτακτης Ανάγκης μέσω RT στο VHF CH 16, περιμένετε τρία λεπτά και αν δεν ακουστεί τίποτα ειδοποιήστε τις αρχές και συνεχίστε τις φυσιολογικές εργασίες σας.

Εξάσκηση στον εξομοιωτή του ασυρμάτου VHF

Μετά τη λήψη του Σήματος Έκτακτης Ανάγκης πιέστε το πλήκτρο ΟΚ για να ακυρώσετε και να καθαρίσετε την οθόνη. Πιέστε το πλήκτρο Stop για να σταματήσει ο ήχος.Λήψη Σήματος Έκτακτης Ανάγκης

Last modified: Monday, 16 November 2020, 4:10 PM