VHF-antenni on pystysuora antenni, jonka pituus on noin 1 m. VHF-antenni sijoitetaan mahdollisimman korkealle paikalle. Liitäntä VHF-radion ja VHF-antennin välille on tehty koaksiaalikaapelilla.

antenna cable
Koaksiaalikaapeli
A: uloin muovisuojus
B: kuparisuoja
C: sisäinen sähköeriste
D: kupariydin

Koaksiaalikaapelilla on 50 Ω (Ohmin) impedanssi (vaihtovirtavastus AC). Tämä impedanssi on sama VHF-radioantennin kaapeliliittimessä kuin tavallisessakin antennissa. Kun yhteys ei ole 50 Ω, ei teho kaapelissa ole pelkästään säteilevää, vaan myös heijastunutta. Kun heijastuneen tehon taso on liian suuri, vähentää se lähettämäsi radiosignaalin tehoa, joka johtaa signaalin kantaman lyhenemiseen. Se voi myös vahingoittaa VHF-radiotasi, kun heijastuminen on erittäin suurta pidemmän aikaa lähetystä tehtäessä. Tämä yllä mainittu ongelma aiheuttaa myös vastaanotettavien signaalien voimakkuuden heikentymistä (antennin kaapelissa).

Antennikaapelissa olevan impedanssin vaihtelua voi aiheuttaa myös kaapelissa oleva vesi. Kun kaapeli on ulkoisesti vahingoittunut (uloin muovisuojus), voi vesi päästä sisään kaapeliin (kuparisuojaan). Tämä vesi muuttaa kaapelin impedanssin ja se johtaa tehon heijastumiseen. Myös kaapeliliitäntä antenniin voi saada aikaan tämän ongelman (veden pääsy antennikaapeliin sisään). Tämä liitäntä tulisi tehdä vesitiiviiksi; se voidaan tehdä käyttämällä vettähylkivää teippiä.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM