Tämän kutsun prioriteetti on alhaisempi kuin hätähälytyksellä ja osoittaa aseman lähettävän pikaisen viestin, joka koskee henkilön tai aluksen turvallisuutta. Sitä käytetään, kun ei ole olemassa välitöntä vaaraa eikä välitöntä avustusta tarvita. Tämän kategorian prioriteetti on kaikkia muita paitsi hätähälytystä korkeampi.

On joskus vaikeaa määritellä, milloin jokin tietty tilanne on vakava ja välitön tai vain kiireellinen. Esimerkiksi, jos alus on vaurioitunut ja ajelehtimassa kohti karikkoa ja tulee olemaan karilla 20 minuutin kuluttua, niin silloin tilanteen voidaan ajatella olevan hätätilanne (Distress). Mutta jos aika on 4 tuntia, silloin se saattaa olla kiireellinen tilanne (Urgency).

Jos sinulla on pikaviesti, joka koskee henkilön terveyttä, ja tarvitset lääkinnällisiä neuvoja (Medico), niin sinut voidaan yhdistää lääkärille rannikkoradioaseman kautta, tai jos sinun pitää evakuoida haavoittunut, niin silloin voi rannikkovartiosto suorittaa evakuoinnin (Medivac).

Kun olet lähettänyt pikahälytyksen VHF-kanavalla 70, vaihtuu VHF-radio automaattisesti kanavalle 16 ja puheviesti voidaan lähettää niin, että viesti alkaa toimintasanalla Pan Pan. Pikahälytykset voidaan osoittaa joko kaikille asemille tai yksittäiselle asemalle (ei onnistu D-luokan DSC-laitteella).


PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS tai
(Yksittäisen aseman nimi 3 kertaa sanottuna)

THIS IS (Aluksen MMSI), (Aluksen nimi 3 kertaa sanottuna), (Aluksen call sign)

POSITION (Aluksen sijainti)

(Puhelun syy, mitä apua tarvitaan, kuinka monta henkeä kyydissä, lisätietoa joka voisi auttaa pelastajia)

OVER
Pikaviestin kaava

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS

THIS IS 278054321, Spinaker, Spinaker, Spinaker, call sign Sierra 5 Lima 1 2

POSITION 450 36' North 0130 32' East

Medivac

Injured crewman requires medical evacuation

Steaming towards Trieste speed 6 knots

OVER
Esimerkki pikaviestistä

Harjoittele VHF-radiosimulaattorilla

Alla on esitetty toimintatapa pikakutsun lähettämiseksi VHF-kanavalla 70 VHF DSC -laitetta käyttäen:
  1. Paina Call-näppäintä.
  2. Paina Type-näppäintä kahdesti selataksesi eri hälytystyyppejä ja valitaksesi pikahälytyksen (Urgency).
  3. Paina Send-näppäintä.
  4. Paina E-näppäintä.


Pikahälytyksen laatiminen ja lähettäminen VHF-kanavalla 70.

Pikakutsu lähetetään kaikille aluksille VHF-kanavalla 70. Sitä seuraava radiokommunikointi kanavalla 16 alkaa aina toimintasanalla Pan Pan.

Pikakutsun vastaanotto

Kun pikakutsu on vastaanotettu VHF-kanavalla 70, siirtyy VHF-radio automaattisesti kanavalle 16, ja sieltä kuuluva pikaviesti pitää kuunnella. Jos ollaan sellaisessa paikassa, että voidaan avustaa, tulisi vastata puheella viestiin kanavalla 16. Mikäli pikakutsua ei seuraa radiopuhelimitse tapahtuva viesti kanavalla 16, odotetaan 3 minuuttia, ja jos mitään ei kuulu, ilmoitetaan asiasta maissa oleville viranomaisille ja jatketaan normaalia työskentelyä.

Harjoittele VHF-radiosimulaattorilla

Vastaanotettuasi pikakutsun paina OK-näppäintä lopettaaksesi soimisen ja tyhjentääksesi näytön. Paina Stop-näppäintä, mikäli haluat lopettaa vain soimisen.


Pikakutsun vastaanotto
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM