VHF RT -radiossa toimii lähetys-vastaanotto-järjestelmä, Transceiver (Tx/Rx), joka sallii sen käyttäjän joko lähettää tai vastaanottaa tietoa puheen välityksellä. Radio voi olla joko kiinteä tai kädessä kuljetettava.

RD64

Esimerkki kiinteästä VHF RT -radiosta (Simrad's RT64)

HT50

Esimerkki kädessä kuljetettavasta VHF RT radiosta (Simrad's HT50)

Yksi suurimmista haitoista VHF RT radiota käytettäessä on se, että sillä ei voi ottaa yhteyttä mihinkään tiettyyn VHF radioon. VHF RT radion kautta lähetetty puhe on kuultavissa kaikissa kantaman sisällä olevissa VHF radioissa.

Tästä johtuen, toimii VHF radiot yhdessä VHF DSC:n kanssa. Sitä voidaan pitää normaalin puhelimen ja VHF RT radion risteytyksenä. DSC toimii DSC-ohjaimen tai modeemin välityksellä, joka yksinkertaisesti vain lähettää digitaalisen koodiryöpyn VHF-kanava 70:lla, ja näin automaattisesti "soittaa" toiseen VHF radioon. Tämän toteutus on mahdollinen, sillä jokaisella VHF DSC-ohjaimella on oma ainutlaatuinen MMSI-numero, joka toimii kuin puhelinnumero. Vain kiinteä versio VHF radioista on saatavilla.

RD68

Esimerkki VHF DSC radiosta (Simrad's RD68)

VHF radion pääosat pitävät sisällään:

 • Vastaanottimen (Rx) kuulokkeella ja/tai kaiuttimella;
 • Lähettimen (Tx) mikrofonilla - mikrofoni ja kuuloke on usein yhdistetty handset:iksi;
 • VHF DSC-ohjaimen;
 • Antennin, joka mahdollistaa sekä simplex- että duplex-operaatiot;
 • Virtalähteen - usein 12 V tai 24 V akku.

VHF radion sijoitus

VHF radio tulee sijoittaa:
 • suojaan säältä ja suoralta auringonvalolta,
 • siten, että moottorin äänet ja tärinä tai mitkään muutkaan taustaäänet eivät estä käyttäjää kuulemasta,
 • sopivaan kohtaan, joka sallii sen toimintojen helppoa käyttöä ja lukua,
 • vähintään 1 metrin päähän kompasseista, olivat ne magneettisia tai elektronisia.
On usein sijoitettu pienen aluksen kajuuttaan, tai isompien komentosillalle. Vesitiivis jatkettu kaiutin lähellä ohjailupaikkaa on suositeltavaa, sillä se sallii vahdissa olevan myös seurata VHF radiota.

VHF antennin asennus

VHF antenni tulisi sijoittaa aluksen korkeimpaan kohtaan (esim. purjeveneen masto), jotta saataisiin suurin mahdollinen kantomatka. Vara VHF antennia on suositeltavaa kuljettaa mukana, sillä onnettomuuksia, joiden seurauksena VHF antenni saatetaan menettää, voi tapahtua.

Liittäminen navigointityökaluun

On erittäin suositeltavaa liittää VHF radio ulkoiseen navigointityökaluun, kuten GPS:ään tai karttaplotteriin. Tällöin VHF radio saa tiedon paikasta ja ajasta. Se on erittäin tärkeää hätätilanteessa, kuten myöhemmissä kappaleissa tarkemmin kerrotaan.

RD68 linked to navigation source
Liittäminen navigointityökaluun

VHF käsipuhelin

VHF käsipuhelinta käytetään yleensä kiinteän version varalla, isompien laivojen sisäisiin kommunikointeihin ja pelastuslautoissa, koska se on täysin itseriittoinen.

Kiinteään VHF radioon verrattuna, on käsipuhelimella kolme haittapuolta:

 1. Rajoitettu akkukapasiteetti. Käytä lähettämiseen pienempää tehoa aina kun mahdollista ja puhu selkeästi jotta sinut ymmärretään heti alusta alkaen, sillä lähettäminen kuluttaa akun virtaa nopeasti.
 2. Erittäin rajoitettu kantomatka VHF radio kommunikoinneille.
  • Antenni on itsessään osa VHF käsipuhelinta, joten sen korkeus on hyvin matala. Esimerkkinä vain 1,5 m pelastuslautalla.
  • Akun virtaa säästääkseen, on kovin voimakkuus käsipuhelimissa vain 5 wattia, verrattuna kiinteän VHF:n 25 wattiin.
 3. Niissä ei ole DSC-ohjainta.

SOLAS-konvention vaatimukset

SOLAS-aluksilla tulee olla VHF radio, joka pystyy lähettämään DSC-kutsuja VHF kanavalla 70. VHF radion tulee kyetä jatkuvasti vahtimaan VHF kanavaa 70 (automaattisesti). Radiota käyttävien tulee pitää yllä myös radiopäiväkirjaa tehdyistä radiokutsuista.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM