Suurin teho, jota laillisesti voidaan käyttää lähettämiseen meri-VHF-radiolla, on 25 wattia. Kun luotettava VHF-kommunikointiyhteys on olemassa, eli kun etäisyys on alle 10 NM, on täysin riittävää käyttää pienempää lähetystehoa. Käyttäjälle siitä on etua, koska tällöin voidaan säästää radion akkuvarantoja. Päähyöty pienemmän tehon käyttämisessä on kuitenkin siinä, että se pienentää tehdyn lähetyksen kantomatkaa ja sallii näin muiden muutaman mailin etäisyydellä olevien alusten hyödyntää samaa kanavaa. Toinen tärkeä etu on myös mahdollisuus välttää alla kerrottua kaappausvaikutusta.

Näiden syiden takia tulee kaikkien meri-VHF-radioiden kyetä lähettämään pienennetyllä 1 watin teholla. Kun VHF-antenni on asennettu mahdollisimman korkealle, on hyvä kommunikointikantama 5 - 10 NM saavutettavissa myös pienimmillä mahdollisilla aluksilla.

Kun VHF-kanava 15 tai 17 valitaan käytettäväksi ainoastaan laivan sisäiseen kommunikointiin, tulisi lähetysteho automaattisesti valita pieneksi.
Aseta hiiri aluksen päälle ja katso ketkä kuulevat valitulla aluksella tehdyn lähetyksen

Kaappausvaikutus

Kun radiota ei käytetä lähettimenä, on se pelkästään vastaanotin, joka lukittuu voimakkaimpaan vastaanotettuun signaaliin. Esimerkiksi, 1 NM etäisyydellä meidän aluksesta on kaksi alusta, jotka lähettävät samalla kanavalla samaan aikaan. Toinen niistä lähettää täydellä teholla ja toinen matalalla teholla. Vain se signaali, joka lähetetään täydellä teholla lähettävästä aluksesta, voidaan kuulla meidän aluksella.

Tästä syystä, tulisi sinun aina yrittää lähettää ensin matalalla teholla ja vain, jos yhteyden saanti ei siten onnistu, yrittää sen jälkeen täydellä teholla.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM