Transceiverele echipamentelor AIS din clasa B sunt mai mici, mai simple și mai ieftine decât cele din clasa A. Fiecare transceiver include un emițător VHF, două receptoare VHF pentru semnale CSTDMA (Carrier Sense Time Division Multiple Access), ambele funcționând și ca receptoare DSC și o antenă activă GPS. Deși formatul pentru date este compatibil cu cel furnizat de busolă, aceste echipamente sunt rareori conectate la busolă și transmit aceste date. Ieșirea este un flux de date de 38400 bit/s similar cu RS232. Pentru prevenirea aglomerării benzii de frecvență puterea de emisie este limitată la 2 W care asigură o acoperire de 5 – 10 mile nautice.

Pentru clasa B sunt definite 4 mesaje:

Mesajul 14
Mesaj referitor la siguranță. Acesta este transmis la dorința utilizatorului - unele transceivere au un buton care permite trimiterea lui sau poate fi transmis prin interfața soft. Se trimite un mesaj de siguranță predefinit.

Mesajul 18
Mesaj standard de raportare a poziției pentru clasa B. acest mesaj este trimis la fiecare 3 minute când viteza față de sol este mai mică de 2 noduri sau la fiecare 30 de secunde pentru viteze mai mari. Se transmit MMSI, ora, viteza față de sol, direcția față de sol, longitudine, latitudine, direcția reală.

Mesajul 19
Mesaj extins de raportare a poziției echipamentului de clasă B. Acest mesaj a fost conceput pentru echipamente cu comunicație prin protocol SOTDMA și este prea lung pentru transmisia CSTDMA. O stație de coastă poate totuși să solicite transceiverului să transmită la cerere acest mesaj. Mesajul conține MMSI, ora, viteza față de sol, direcția față de sol, longitudinea, latitudinea, direcția reală, tipul navei și dimensiunile.

Mesajul 24
Mesaj static pentru clasa B de raportare de date despre navă. Acest mesaj este transmis odată la 6 minute, același interval ca în cazul transceiverelor din clasa A. datorită lungimii mari, este împărțit în două părți transmise la interval de un minut între ele. Acest mesaj a fost definit după specificațiile inițiale ale sistemului AIS și este posibil ca unele echipamente din clasa A să aibă nevoie de o actualizare de firmware pentru a îl putea recepționa. Mesajul conține MMSI, numele navei, tipul navei, indicativul de apel, dimensiunile și identitatea vânzătorului echipamentului.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM