Transceiverele AIS transmit automat date despre poziția, viteza, direcția și starea de navigație a navelor pe care sunt instalate. Informațiile provin de la senzorii de navigație ai navei (GPS) și girocompas. Alte informații (numele și indicativul navei sunt programate la instalarea echipamentului AIS și sunt de asemenea transmise regulat. Informațiile recepționate de la alte nave se pot vizualiza pe terminale grafice similar cu imaginile radar. Datele sunt transmise printr-un protocol care permite transceiverelor să transmită pe rând, în sloturi de timp alocate printr-un protocol. Modul de transmisie utilizat de sistemul AIS este SOTDMA (Self-Organized Time Division Multiple Access) pus la punct de inventatorul suedez Hakan Lans.

Standardul AIS menționează câteva tipuri de produse. Specificațiile tehnice ale acestora garantează interoperabilitatea lor. Cele mai importante tipuri de echipamente din sistemul AIS sunt:

Clasa A

Transceiverele din clasa A sunt montate pe nave și folosesc protocolul de transmisie SOTDMA. Aceste echipamente sunt destinate navelor mari, folosesc două receptoare în funcționare continuă, au un display integrat puterea transmițătorului este de 12,5 W și au posibilitatea interfațării cu numeroase sisteme de pe navă. Transmisiile au loc la intervale de câteva secunde, în funcție de viteza navei și de starea ei de navigare. Echipamentele AIS din clasa A recepționează toate tipurile de mesaje AIS.

Clasa B

Echipamentele din clasa B sunt destinate în principal navelor de dimensiuni mai mici și de agrement. Echipamentele din această clasă folosesc fie protocolul de transmisie SOTDMA fie protocolul CSTDMA (Carrier-Sense Time Division Multiple Access). Acest protocol presupune că imediat după o transmisie, receptorul echipamentului verifică nivelul de zgomot la intrare și dacă este similar cu nivelul de zgomot de fond rezultă că slotul de timp este liber și poate fi utilizat pentru transmisia datelor de către emițător. Echipamentele din clasa B pot fi conectate la cele mai multe sisteme de afișare pe care se pot vizualiza datele fie sub formă de liste sau în format grafic similar cu cel folosit de radar. Transmisiile se fac de regulă odată la fiecare 30 de secunde dar acest interval poate fi modificat în funcție de viteza navei sau instrucțiunilor de la stațiile de bază. Puterea de emisie este limitată la 2 W.Terminalele din clasa B trebuie să aibă GPS integrat. Terminalele din clasa B pot recepționa toate tipurile de mesaje AIS.
Echipamentele din clasa B care transmit conform protocolului SOTDMA folosesc același protocol ca și echipamentele din clasa A și prin urmare efectuează transmisii la fel de des, în funcție de viteza navei intervalul dintre transmisii putând scădea până la 5 secunde pentru viteze ale navei mai mari de 23 noduri. Puterea de emisie a echipamentului care transmite SOTDMA este de 5 W.

Stație de bază (Base station)

Stația de bază este un transceiver instalat pe țărm care transmite folosind SOTDMA. Stațiile de bază au posibilități tehnice extinse care pot controla sistemul AIS și echipamentele care funcționează în cadrul lui. Acestea au posibilitatea de a interoga direct transceivere individuale pentru raportări de stare sau schimbări de frecvențe de emisie.

Ajutoare pentru navigație (Aids to navigation – AtoN)

Trensceiver instalat pe țărm sau pe o baliză care funcționează folosind protocolul de transmisie FATDMA (Fixed-Access Time Division Multiple Access) conceput pentru colectarea și transmisia datelor legate de mare și condițiile meteorologice precum și pentru retransmiterea informațiilor în regim de releu pentru extinderea acoperirii rețelei.

Căutare și salvare (Search and rescue transceiver – SART)

Echipament AIS special creat pentru a funcționa ca radiobaliză pentru situații de primejdie sau urgență. Transmisia se face într-un protocol care selectează aleator un slot de timp în care transmite și va transmite o salvă de 8 mesaje pe minut pentru creșterea probabilității de recepție corectă a mesajului. Acest transceiver are puterea de emisie limitată la necesarul acoperirii unei distanțe de 5 mile. Transceiverul este proiectat pentru utilizare periodică și doar în situații de primejdie sau urgență.






Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM