În echipamentele de comunicații radio marine sunt folosite destul de des siguranțele. O siguranță este o protecție împotriva unui curent prea mare. Siguranțele permit trecerea unui curent normal, dar pot întrerupe un scurtcircuit sau o suprasarcină care ar putea provoca defectarea echipamentului radio.

fuse
Un exemplu de siguranță

Siguranțele nu sunt la fel: există siguranțe „rapide”, „lente” și „cu întârziere în timp”. O siguranță „rapidă” va reacționa imediat când curentul este prea mare. O siguranță „lentă” va avea o reacție întârziată. O siguranță „cu întârziere în timp” va reacționa și mai lent.

Pe o siguranță putem descoperi câteva marcaje, de exemplu:
  • F 5A / 60V, aceasta înseamnă că este o siguranță "F" rapidă (F), curent maxim 5A, tensiune maximă admisă 60V
  • S 100mA / 250V, asta înseamnă că este o siguranță (S) „lentă”, curent maxim 100mA, tensiune maximă admisă 250V
  • T 400mA / 250V, asta înseamnă că este o siguranță "T" cu întârziere în timp, curent maxim 400mA, tensiune maximă admisă 250V
Când o siguranță este „arsă” ar trebui să încercăm să găsim motivul care a cauzat supracurentul înainte de a înlocui siguranța. Ar trebui să înlocuim siguranța cu o siguranță de același tip și aceeași valoare a curentului și tensiunii.

Dacă nu avem o siguranță de rezervă de același fel putem utiliza una pentru un curent mai mic până când vom putea să o înlocuim cu o siguranță de același fel. Nu ar trebui să folosim una pentru curent mai mare deoarece curentul mai mare ar putea deteriora echipamentul.

Când în echipament este nevoie de o siguranță „rapidă”, aceasta nu trebuie înlocuită cu una „lentă” (de aceeași valoare), deoarece în acest caz, perioada scurtă de curent mai mare ar putea deteriora echipamentul radio.

Înlocuirea siguranței „lente” cu o siguranță „rapidă” (cu aceeași valoare) va duce la o ardere imediată a siguranței nou introduse.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM