Starea de încărcare a bateriilor (celulele secundare) trebuie testată în mod regulat. Reglementările GMDSS stipulează că tensiunea bateriilor secundare trebuie citită și înregistrată în fiecare zi, iar în cazul bateriilor cu plumb / acid, densitatea electrolitului trebuie măsurată și înregistrată în fiecare lună.

Echipajul ar trebui să știe ce echipament conține baterii (celule primare) care trebuie să fie verificate în mod regulat pentru scurgeri și trebuie înlocuite în conformitate cu datele de expirare date de producători. La bord ar trebui să existe rezerve.

Înlocuirea bateriilor

Bateriile trebuie să fie conectate corect în circuit ținând cont de polaritatea pozitivă sau negativă a bornelor. Terminalele pozitive trebuie conectate la bornele pozitive ale echipamentelor iar terminalele negative trebuie conectate la bornele negative ale echipamentelor.

Conectarea greșită poate deteriora atât bateria cât și echipamentul.

Încărcarea bateriilor (a celulelor secundare)

Bateriile trebuie reîncărcate conform recomandărilor producătorului

La încărcarea bateriilor trebuie respectată polaritatea corectă. Când conectați un încărcător portabil, cablul roșu sau pozitiv din încărcător trebuie conectat la borna pozitivă, iar cablul negru sau negativ din încărcător trebuie conectat la terminalul negativ. Conectarea încărcătorului în cu polaritatea inversată va deteriora bateria sau ar putea provoca chiar o explozie.

Recomandări pentru îngrijirea și întreținerea bateriilor

 • Bateriile trebuie păstrate curate și uscate
 • Bateriile trebuie să fie păstrate într-o cutie de baterii proiectată special care să nu permită în niciun caz scurgerea conținutului bateriei.

Numai pentru celulele secundare:

 • Bancul de baterii ar trebui să fie fixat și asigurat în mod adecvat, deoarece bateriile sunt grele și pot fi periculoase pentru echipaj și navă dacă se desprind în cazul unui impact.
 • Trebuie verificat regulat dacă există semne de coroziune ale bateriilor și în apropierea acestora.
 • Partea superioară a bateriei și bornele trebuie păstrate curate. Acest lucru va împiedica apariția curenților între borne și descărcarea bateriei.
 • Terminalele bateriei pot fi protejate împotriva coroziunii prin aplicarea unui strat subțire de vaselină.
 • Bateriile navei sunt de obicei păstrate în santină unde contribuie la coborârea înălțimii centrului de greutate dar aceasta le face foarte vulnerabile în caz de inundații sau incendii. Acesta este un argument pentru a avea o baterie radio dedicată mai sus în navă, unde este mai protejată.

Numai pentru baterii cu plumb / acid (celule secundare):

 • Bateriile cu plumb / acid ar trebui să fie păstrate într-o cutie de baterii proiectată special, care să permită evacuarea gazului inflamabil de hidrogen, dar să nu permită intrarea apei de mare.
 • Nivelul electrolitului în bateriile cu plumb / acid trebuie verificat regulat. La refacerea nivelului electrolitului trebuie utilizată doar apă distilată, în caz contrar se vor adăuga impurități care vor reduce drastic durata de viață a bateriei.
 • În timpul ciclului de încărcare a bateriilor cu plumb / acid, când este emis gazul cu hidrogen, zona trebuie ventilată bine, iar echipajul nu trebuie să fumeze în apropiere.
 • Trebuie să aveți mare grijă la manipularea electrolitului cu acid sulfuric al bateriilor cu plumb / acid. O precauție rezonabilă ar fi să purtați mănuși de cauciuc, îmbrăcăminte veche și ochelari de protecție.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM