Transponderul SART (Search and Rescue [Radar] Transponder – Transponder Radar pentru Căutare și Salvare) este un dispozitiv portabil care este utilizat ca sistem complementar de alertare de primejdie. SART permite oricărei nave / avion / elicopter din zonă să localizeze cu ușurință supraviețuitorii doar prin utilizarea sistemului propriu de radar.

SART trebuie luat pe pluta de salvare la abandonarea navei în situație de primejdie. Ar trebui să fie amplasat la o înălțime de cel puțin 1 m deasupra nivelului mării și pornit imediat în modul ”Standby” (așteptare). Acest lucru va permite SART să răspundă la transmisiile radar în banda X ale unui vas / elicopter / avion în operațiunile SAR. SART va oferi supraviețuitorilor din pluta de salvare indicații prin semnale luminoase (depinde de modelul SART).

SIMRAD SA50SIMRAD SA50 SART

Exemplu de SART

Atunci când semnalele radar în banda X (9.2 - 9.5 GHz) ale navelor / elicopterelor / avioanelor radar care navighează / zboară prin zona de primejdie sau execută operațiuni SAR sunt detectate de SART, acesta va trece în modul Transpond. SART va avertiza despre acest lucru supraviețuitorii din pluta de salvare prin semnal sonor și luminos (depinde de modelul SART).

Răspunsul de la SART este primit de radarul în banda X al navelor / elicopterelor / avioanelor și apare ca o linie de 12 puncte / arcuri / cercuri la distanțe egale (modelul „distress” distinctiv) pe o linie pe direcția dintre navă / elicopter / locația avionului și locația SART, cu cel mai apropiat punct indicând locația SART.

Sart signal on the radar

Aspectul caracteristic al reflexiilor radar date de SART pe ecranul unui radar în banda X

Formatul redării răspunsului SART pe ecranul radarului depinde de distanța dintre radarul emițător (punctul A) și transponderul SART (punctul B).

SART pattern

Când nava, elicopterul , avionul este la distanță mai mare de 1 NM este afișată o linie formată din 12 puncte egal distanțate.

SART pattern

Când nava, elicopterul , avionul se apropie la 1 NM punctele se transformă în arce de cerc.

SART pattern

Când nava, elicopterul , avionul este la locul SART arcele de cerc se transformă în cercuri.Verificați formatul de afișare a semnalului de la SART pe radarul în banda X, în funcție de distanța dintre poziția navei cu radar (A) și poziția SART (B)


Verificați formatul de afișare a semnalului de la SART pe radarul în banda X, în funcție de distanța dintre poziția elicopterului cu radar (A) și poziția SART (B)

Modul de acțiune la recepția unui semnal SART

Când cineva vede modelul format de SART pe ecranul radarului în banda X, ar trebui:

  • Să informeze cel mai apropiat MRCC sau SRC cât mai curând posibil (MRCC va avea controlul asupra operațiunii SAR și va oferi instrucțiuni pentru o acțiune SAR eficientă ca feedback)
  • Să încerce să contacteze supraviețuitorii prin VHF pe canalul 16 VHF (supraviețuitorii ar putea avea VHF portabil),
  • Să încercae să identifice vizual locația SART (dacă este posibil),
  • Să schimbe cursul pentru a căuta o plută de salvare în locația SART (dacă este posibil).

Folosirea corectă a SART

Pentru a mări la maxim intervalul de detecție SART trebuie montat vertical la cel puțin 1 m deasupra nivelului mării. Creșterea înălțimii SART va crește distanța de detectare. Acest lucru se datorează faptului că undele radio pe care le transmite se propagă în linie dreaptă.

În plus, SART nu trebuie ”umbrit” de obiecte metalice sau de un reflector radar gonflabil.

Dacă SART este montat la cel puțin 1 m deasupra nivelului mării și radarul în banda X al navei este la cel puțin 15 m deasupra nivelului mării, atunci este posibil un interval de detecție de 5 NM. Distanța de detecție poate crește semnificativ la aproximativ 40 NM în cazul unui elicopter sau avion care zboară la o altitudine de 1000 m sau mai mare.

SART este, de obicei, furnizat cu un stâlp telescopic pentru a permite menținerea acestuia la cel puțin 1 m deasupra nivelului mării (montaj extern). Un SART poate fi, de asemenea, amplasat în interiorul plutei de salvare atârnat de o saulă de susținere (montare internă)..

O saulă este atașată de SART pentru legare de pluta de salvare pentru a permite recuperarea în cazul în care SART ar cădea în apă.

SART Mounting

Montarea SART: 1 Montare în interior, 2 Montare în exterior

Locul de păstrare pentru SART

Un SART trebuie să fie păstrat în mod normal în pluta de salvare. De cele mai multe ori este amplasat într-un punct cât mai accesibil pe o navă pentru a putea fi luat ușor pe pluta de salvare atunci când se abandonează nava, de exemplu, lângă ieșirea de urgență sau pe puntea de comandă a unei nave.

Locația unui SART trebuie indicată clar cu un semn de siguranță IMO

IMO SART Safety sign

Semnul de siguranță IMO pentru SART

SART trebuie amplasat la cel puțin 1 m distanță de orice piesă magnetică de pe navă, cum sunt busola sau difuzoarele și nu trebuie să fie amplasat în zona de acțiune a fasciculului principal radar al navei.

Cerințele convenției SOLAS

Navele SOLAS sub 500 GRT trebuie să fie dotate cu un SART; toate navele de pasageri și navele de marfă de 500 GRT și mai mari trebuie să fie dotate cu două SART-uri, în timp ce ferryboat-urile trebuie să aibă câte un SART pentru fiecare patru nave de salvare. În conformitate cu cerințele de performanță din convenția SOLAS SART-urile sunt echipate cu o baterie cu o capacitate suficientă pentru funcționare continuă timp de 96 de ore în modul Standby și 8 ore în modul Transponder.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM