COSPAS-SARSAT (COSPAS: Space System for the Search of Vessels in Distress – Sistem spațial pentru căutarea navelor în primejdie; SARSAT: Search And Rescue Satellite-Aided Tracking – Căutare și salvare prin urmărire cu ajutorul satelitului) este un sistem SAR (Search and Rescue – Căutare și salvare) care utilizează atât sateliți orbitari polari, cât și geo-sincroni (geostaționari), care transmit serviciilor SAR alerte de primejdie și informații despre locație pentru căutări cu ajutorul mijloacelor aviației, maritime și terestre. În prezent, există trei tipuri de balize de primejdie care utilizează sistemul:
  • EPIRB - Baliză care indică poziția de urgență (maritim)
  • ELT - Emițător localizator de urgență (aviație)
  • PLB – Baliză pentru localizarea personalului (uscat)
     
Aceste balize transmit semnale radio pe 406 MHz care sunt detectate atât de sateliții cu orbită polară cât și de sateliții geostaționari COSPAS-SARSAT. Informațiile sunt transmise împreună cu locația și identitatea victimei prin LUT (Local User Terminals - Terminal utilizator local) și MCC (Mission Control Centres - Centre de control al misiunilor) de pe uscat către MRCC (Maritime Rescue and Coordinating Centre - Centrul maritim de salvare și coordonare) corespunzător, care coordonează toate desfășurările de unități SAR în regiunea SAR unde se află victima.

Segmentul spatial COSPAS-SARSAT

Sistemul COSPAS-SARSAT utilizează pachete SAR pe sateliți orbitali de joasă altitudine (LEOSAR - Low-altitude Earth Orbit ) și pe sateliți geostaționari (GEOSAR - Geostationary Earth Orbit).

LEOSAR and GEOSAR satellites

Sateliții LEOSAR și GEOSAR în sistemul COSPAS-SARSAT

LEOSAR

Sistemul de sateliți LEOSAR este format din 4 sateliți, 2 COSPAS (Rusia) și 2 SARSAT (USA, Canada și Franța) pe orbite polare Nord-Sud, cu o perioadă orbitală de aproximativ 120 de minute. Orbitele acestor sateliți sunt planificate pentru a acoperi întreaga suprafață a Pământului. Sateliții acoperă o zonă de 6000 de kilometri lățime când orbitează globul asigurând o zonă de observare aproximativ de mărimea unui continent.

LEOSAR sattelite path

Orbita și zona de acoperire a unui satelit LEOSAR

Acoperirea nu este continuă din cauza perioadei orbitale a satelitului. Din cauza orbitelor polare timpul de așteptare pentru detectare poate fi mai mare în regiunile ecuatoriale decât la latitudini mai mari, dar în medie este de 45 de minute.

Când sistemul LEOSAR detectează o alertă de primejdie, calculează locația evenimentului folosind tehnici de procesare Doppler. Procesarea Doppler se bazează pe principiul conform căruia frecvența semnalului de primejdie, așa cum este "auzită" de receptorul de pe satelit, este afectată de viteza relativă a satelitului în raport cu baliza emițătoare. Prin monitorizarea schimbării frecvenței semnalului recepționat de la baliză și cunoașterea poziției exacte a satelitului, sistemul LEOSAR este capabil să calculeze locația balizei cu o precizie de 5-10 km.

GEOSAR

Sistemul GEOSAR este format din 4 sateliți geostaționari situați la aproximativ 36000 km deasupra Ecuatorului la diferite longitudini, oferind o acoperire instantanee a întregii suprafețe a Pământului, nominal între 700 Nord și 700 Sud.

GEOSAR satellite coverage map

Acoperirea sateliților GEOSAR

Spre deosebire de sateliții LEOSAR, sateliții GEOSAR oferă o acoperire continuă doar a unei porțiuni majore a Pământului între 700 Nord și 700 Sud, cu capacitate de alertare aproape imediată, dar nu pot determina locația primejdiei, deoarece sunt pe poziții fixe față de pământ și nu pot utiliza tehnici de prelucrare Doppler. Locația primejdiei trebuie să fie:
  • achiziționate de baliză printr-un sistem intern sau extern de determinare a poziției, de exemplu GPS sau Glonass, și codate în mesajul său, sau
  • calculat, cu posibile întârzieri, din Sistemul LEOSAR.
     

Comparație între caracteristicile LEOSAR și GEOSAR


LEOSAR

GEOSAR

Informația de poziție

Prin tehnici de prelucrare Doppler Disponibilă doar dacă este codată în mesajul balizei

Precizia poziției

+/- 5 km
Dacă este obținută prin GPS: mai bună de 10 m

Aria acoperită

Toată suprafața Pământului Cea mai mare parte a teritoriului între 700 Nord și 700 Sud

Detectarea primejdiei

Timpul mediu de detectare este de 45 de minute
Practic instantaneu

EPIRB capabile să utilizeze sistemul combinat sunt acum disponibile, având un sistem de determinare a poziției prin GPS încorporat. Ele permit detectarea aproape instantanee a evenimentului de primejdie, cu informații despre locație incluse, astfel încât operațiunea SAR poate începe imediat.

Segmentul terestru al sistemului COSPAS-SARSAT

Terminalul utilizatorilor Locali (LUT - Local Users Terminal)

Stațiile de sol ale sistemului, LEOLUT și GEOLUT, primesc și prelucrează alertele de primejdie de la EPIRB-uri de 406 MHz care transmit informații de primejdie, care includ ID-ul, poziția și timpul UTC ale navei în primejdie și ale victimei/victimelor către MCC (Centre de control al misiunii).

Centre de control al misiunii (MCC - Mission Control Centres)

Scopul principal și funcția lor este de a transmite informațiile de alertă EPIRB de primejdie către MRCC corespunzător, care coordonează desfășurarea unităților SAR în regiunea SAR în care se află victima.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM