EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) este o baliză radio folosită în situații de primejdie și care indică autorităților implicate în SAR identitatea și poziția unei persoane sau a unei nave care este într-o situație gravă de pericol iminent și are nevoie de ajutor imediat

Simrad EG50 EPIRB

Exemplu de EPIRB

Înregistrare obligatorie

Fiecare EPIRB este pre-programată cu o identitate unică înainte de a ajunge la client. Acest lucru este realizat de producător sau, în unele cazuri, de distribuitor. Identitatea include un cod de țară din 3 cifre. Aceasta este țara care își asumă responsabilitatea pentru stocarea detaliilor de înregistrare ale respectivului EPIRB. În cele mai multe cazuri, aceasta este țara în care este înmatriculată nava. Țara programată în EPIRB poate fi găsită de pe eticheta sa de identitate, unde sunt de obicei indicate toate marcajele necesare, cu excepția numelui navei. Marcarea numelui navei este responsabilitatea clientului. Un client trebuie să înregistreze EPIRB la autoritățile corespunzătoare din țara respectivă. Tot ce trebuie să facă este să completeze detaliile navei sale și să ofere numere de contact pe formularele tipizate care menționează identitatea EPIRB-ului său. După ce a completat formularul, poate alege să îl trimită prin fax sau să îl trimită prin poștă și să aștepte confirmarea.

EPIRB identity label
Exemplu de etichetă de identitate a EPIRB

EPIRBs must not be transferred from vessel to vessel without informing the appropriate registration authority.

Elementele componente ale EPIRB

Componentele esențiale ale unei EPIRB sunt:

  • Antena: trebuie să fie aproape verticală atunci când funcționează (transmite),
  • Comutator de mare: activează automat EPIRB când este scufundat în apă,
  • Comutator de activare: permite utilizatorului să activeze manual EPIRB,
  • Buton de Test: permite utilizatorului să ruleze secvențe de testare pentru a verifica funcționarea EPIRB,
  • Cordon: cablul este folosit pentru a lega EPIRB de o plută de salvare,
  • Lumină stroboscopică: când EPIRB este activată va clipi și va oferi un ajutor vizual unităților SAR,
  • LED-uri și sonerie: sunt utilizate pentru a arăta în ce mod se află EPIRB și pentru a arăta rezultatul secvențelor de testare EPIRB,
  • baterie internă de alimentare care asigură cel puțin 48 de ore de transmisie,
  • Sistem GPS de determinare a poziției în majoritatea modelelor, dar nu în toate; permite ca operațiunile SAR să înceapă instantaneu.
  • EPIRB pot fi portabile și pot să fie activate manual sau trebuie să poată fi eliberate automat fără nicio intervenție a operatorului.

EPIRB pot fi portabile și pot să fie activate manual sau trebuie să poată fi eliberate automat fără nicio intervenție a operatorului.

EPIRB activate manual

EPIRB activate manual sunt potrivite pentru instalare pe nave de agrement, de exemplu pe bărci cu vele sau bărci mici pentru pescuit. În mod normal, sunt furnizate cu un suport de fixare pe perete, și cu un colier suplimentar care chiar și atunci când sunt scoase din suport blochează activarea comutatorului sensibil la apa de mare și împiedică pornirea lor datorită umezelii.

EPIRB in carrysafe collarEPIRBs removable collar

EPIRB în colierul de siguranță detașabil. Săgeata arată magnetul de pe gulerul detașabil care dezactivează de fapt comutatorul de mare

EPIRB activate automat

Pe navele SOLAS, ca de exemplu, o navă de croazieră pentru pasageri, o navă de containere sau un petrolier, trebuie utilizat un EPIRB activat automat. Acesta este furnizat cu o carcasă din plastic în care este dezactivat comutatorul de mare al EPIRB. Carcasa din plastic conține o pârghie împinsă de un arc, care împinge automat capacul carcasei și eliberează EPIRB dacă vasul se scufundă. Această eliberare automată este controlată de un dispozitiv numit HRU (Hydrostatic Release Unit - unitate de eliberare hidrostatică) care va elibera automat EPIRB odată ce se atinge o adâncime de aproximativ 4-5 m. După eliberare EPIRB va pluti liber la suprafață, și va fi activat de comutatorul de mare.

EPIRB HRU

Un exemplu de HRU montat pe baza carcasei (sub pârghie și HRU este un arc comprimat, clar vizibil)

EPRIB automatic release sequence

Secvența de eliberare automată EPIRB

Ce se întâmplă când este activată EPIRB

Când EPIRB este activată în caz de urgență, aceasta începe să transmită semnale radio care includ și numărul său de identitate. Aceste semnale radio sunt detectate și procesate de sateliți care transmit mesajul cu numărul de identitate și poziția la cel mai apropiat MRCC (Centrul de coordonare pentru salvare maritimă). MRCC va decoda apoi codul de țară din mesaj. După aceea, vor accesa baza de date de înregistrare pentru țara respectivă unde se așteaptă să găsească detalii despre nava din care face parte EPIRB, echipamentele sale radio și pe cine să contacteze. Dacă nu găsesc aceste informații, aceasta poate încetini operațiunea de salvare. Apoi, va fi pornită operația SAR. O navă / elicopter / avion SAR implicat în operațiunea SAR va încerca să găsească EPIRB pe baza semnalului său radio, cu echipamentul de găsire a direcției.

În capitolul următor puteți găsi o descriere tehnică detaliată despre ce se întâmplă când este activat un EPIRB.

Montarea EPIRB pe navă

Suportul de perete a unei EPIRB activate manual ar trebui să fie situat ideal cât maivizibil lângă o ieșire de urgență.

Carcasa EPIRB activată automat ar trebui să fie situată în mod ideal într-o locație liberă pe o navă, de exemplu pe aripa podului sau pe „insula maimuței” de deasupra podului, deoarece este esențial să fie într-o poziție în care EPIRB eliberat. nu va rămâne prins de suprastructuri, echipamente, antene și așa mai departe, în cazul în care vasul se va scufunda vreodată.

La alegerea unei poziții de montaj adecvate, trebuie să luați în considerare și următoarele:
  • Ușurința accesului în caz de urgență.
  • Montare la cel puțin 1 m de orice busolă.
  • Se montează la cel puțin 2 m de orice antenă radar.
  • Evitați impactul direct al valurilor.
  • Evitați pozițiile cu spațiu insuficient pentru expulzarea capacului și pentru întreținere.
EPIRB este furnizat de obicei cu o placă autoadezivă cu instrucțiuni care trebuie montată lângă EPIRB astfel încât să fie ușor vizibilă în caz de urgență.
EPIRB instruction plate
Un exemplu de placă de instrucțiuni

Eticheta IMO EPIRB Safety Sign poate fi utilizată pentru a arăta poziția EPIRB.

IMO EPIRB Safety Sign

Semn de siguranță IMO EPIRB

Cerințele convenției SOLAS

Navele SOLAS trebuie să fie dotate cu EPIRB COSPAS-SARSAT care funcționează pe 406 MHz și 121,5 MHz. Semnalele radio de 406 MHz sunt utilizate pentru localizarea victimei (acest lucru este explicat în detalii în capitolul următor), în timp ce semnalele radio de 121,5 MHz sunt utilizate în scopuri de localizare de către navele / elicopterul / avionul SAR implicate în operațiunea SAR care folosesc echipamente de direcționare a direcției.

În conformitate cu cerințele de eficiență din convenția SOLAS, EPIRB sunt echipate cu o baterie care poate asigura funcționarea timp de 48 de ore (timp de transmisie).

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM