Recepția MSI prin sistemul EGC al Inmarsat depinde de unele setări care pot fi făcute în terminalul Inmarsat C. Aceste setări trebuie făcute pe software-ul Inmarsat, care poate fi afișat pe ecranul terminalului.
Funcționarea terminalului Inmarsat C a fost explicată în capitolul „Inmarsat”. Următorii factori trebuie programați / modificați prin software-ul Inmarsat și pot influența recepția mesajului:
  • Poziția și ora actualizării poziției,
  • Satelitul pe care vrem să ne „conectăm”,
  • Programarea terminalului în raport cu tipurile de mesaje selectate,
  • Programarea terminalului în raport cu zonele de coastă selectate (dacă este cazul),
  • Programarea terminalului în raport cu zona NAVAREA selectată și suplimentară.
Transmiterea EGI MSI se face pentru zonele geografice din întreaga lume, numite zone NAVAREA și METAREA. În fiecare zonă NAVAREA există un singur coordonator responsabil pentru colectarea tuturor informațiilor MSI și coordonarea transmisiei la o oră programată. Transmisia se va face per zonă NAVAREA. Terminalul receptor calculează, pe baza informațiilor de poziție disponibile în terminal, dacă aceste informații corespund zonei NAVAREA în care se află și, dacă este relevant, va afișa informațiile.

Nu toți sateliții sunt folosiți pentru transmisia MSI pentru o singură zonă NAVAREA. Prin urmare, este importantă „conectarea” la satelitul relevant pentru această recepție. Informațiile pot fi găsite în ALRS Vol.5 (a se vedea anexa, Harta de acoperire a sateliților Inmarsat și NAVAREA și Programul de transmisie pentru mesajele EGC).

La fel ca în cazul terminalului NAVTEX, există posibilitatea ca pe terminalul Inmarsat să se facă o selecție a tipurilor de mesaje pe care puteți dori să le primiți, cum se poate observa în imaginea de mai jos. Tipurile de mesaje care nu sunt selectate nu vor fi afișate după recepție. Cu toate acestea, unele tipuri de mesaje nu pot fi „deselectate”, cum sunt avertizările de navigație, avertismentele meteo și mesajele SAR.

EGC setup menu
Captura de ecran a unui ecran de terminal care arată posibilitatea selectării tipurilor de mesaje EGC

În unele zone de coastă nu va fi disponibil un sistem NAVTEX (Australia). În aceste domenii ar putea fi posibil să se utilizeze sistemul EGC pentru transmiterea MSI. Pentru ca dimensiunea zonelor să nu fie prea mare, este posibil să se stabilească zone de coastă în cadrul unei zone NAVAREA. Aceste zone de coastă ar putea fi selectate pe terminal dacă este relevant pentru recepția MSI EGC. Doar mesajele din zonele de coastă selectate vor fi afișate după primire.

navarea
Harta care arată un exemplu de utilizare a zonei costiere în sistemul SafetyNET

Deoarece terminalul calculează dacă informațiile primite sunt relevante în raport cu informațiile despre poziția actuală, s-ar putea întâmpla să nu vedeți informații relevante, deoarece nu sunteți în zona NAVAREA (chiar dacă sunteți foarte aproape de granița sa). În acest caz, este posibil să selectați un NAVAREA suplimentar. Trebuie să rețineți că informațiile trebuie transmise prin satelitul pe care v-ați autentificat pentru a le primi, altfel ar trebui să vă conectați la acest satelit pentru o perioadă scurtă de timp (aceasta depinde de timpul de transmisie programat). Nu uitați să vă conectați la satelitul relevant după recepția MSI.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM