În sistemul Inmarsat sunt utilizate multe tipuri diferite de echipamente și sisteme. Echipamentul Inmarsat constă în mod normal dintr-un transceiver și o antenă. Ce echipament este atașat la transceiver va depinde de tipul de sistem Inmarsat: acesta ar putea fi un computer cu monitor și imprimantă, un microreceptor telefonic, un fax sau un modem TELEX.

Sistemele Inmarsat pot fi sisteme aprobate GMDSS și sisteme non-GMDSS.

Sisteme conforme GMDSS

Sistemele Inmarsat conforme GMDSS sunt:
  • Inmarsat B.
  • Inmarsat C.
  • Inmarsat Fleet 77, numit și F77.
Prin aceste sisteme este posibil să se trimită o alertă de primejdie prin sistemul GMDSS. Sistemul Inmarsat C este utilizat și pentru transmiterea / recepția informațiilor privind siguranța maritimă (MSI) în cadrul sistemului GMDSS. Sistemele compatibile GMDSS trebuie să respecte reglementările IMO relevante referitoare la echipamentele GMDSS.

Inmarsat B și F77 sunt sisteme care utilizează antene parabolice. Aceste antene sunt plasate într-o cupolă. În această cupolă va fi posibilă orientarea antenei vasului. Antena se poate roti orizontal și vertical, ceea ce este necesar pentru a orienta antena vasului pe direcția corectă, adică spre satelitul Inmarsat preferat. În timpul mișcărilor vasului, antena vasului se va mișca pentru a o ține îndreptată spre satelit. Aceste sisteme complexe de antene sunt mari și grele și nu sunt întotdeauna ușor de instalat.
Cu aceste sisteme este posibil să utilizați: telefon, TELEX, fax, e-mail, transfer de date și internet.
Costurile acestor conexiuni ISDN sunt calculate pe baza duratei de timp a conexiunii dintre navă și (prin intermediul unei conexiuni printr-o stație de satelit de pe uscat - LES) utilizatorului contactat. Dacă este utilizată funcția F77 pentru transmisii de pachete de date MPDS (cu MPDS = Mobile Packet Data Service) terminalul fiind „on-line”), costurile vor fi calculate în funcție de cantitatea de date transferate nu în funcție de durata conexiunii.

Fleet 77 with antenna
Terminal Inmarsat Fleet77 cu antenă

Sistemul Inmarsat C folosește o antenă omnidirecțională. Cum această antenă este omnidirecțională, nu este necesară orientarea ei spre satelit. Acest tip de antenă este foarte simplu și ușor și este simplu de montat. Acest sistem este mult mai ieftin comparat cu sistemul de orientare pentru antenele terminalelor Inmarsat B și F77. Puterea semnalului folosit în sistemul Inmarsat C este mai mică decât în celelalte sisteme menționate. Din cauza „puterii reduse a semnalului”, nu se poate transmite „on-line” cu sistemul Inmarsat C. Acest sistem va funcționa întotdeauna în regim „memorează și trimite” - conceptul va fi explicat mai târziu în acest capitol. Inmarsat C poate fi utilizat de exemplu pentru trimiterea de faxuri, trimiterea / primirea de e-mailuri și TELEX, dar nu pentru efectuarea de apeluri telefonice. Costul trimiterii unui mesaj va fi calculat pe baza numărului total de octeți transferați.

Inmarsat C ternimal
Transceiver Inmarsat C cu antenă omnidirecțională

Sisteme neconforme GMDSS

Sistemele neconforme GMDSS sunt:
  • Inmarsat M
  • Inmarsat mini M
  • Inmarsat Fleet 33 și 55 (F33 și F55)
  • Inmarsat broadband (bandă largă)
Cu aceste sisteme necompatibile GMDSS pot fi accesate servicii de telefonie, fax, e-mail, transfer de date și acces la internet.

Inmarsat Mini M terminal

Terminalul Inmarsat Mini M
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM