Sistemul Inmarsat este o rețea de comunicații prin satelit.
Sistemul este folosit de nave, dar și de alți utilizatori. Sistemul Inmarsat este compatibil cu sistemul GMDSS și din acest motiv este utilizat foarte mult de navele SOLAS, precum și de navele care nu sunt SOLAS.
În cadrul sistemului GMDSS, sistemul Inmarsat poate fi utilizat pentru alerte de primejdie în zona maritimă A3. Deși zonele A1 și A2 nu sunt excluse pentru alerte de primejdie prin Inmarsat, în aceste zone sistemul GMDSS oferă soluții mai bune pentru alertarea în situații de primejdie. Sistemul este utilizat de asemenea pentru transmiterea informațiilor privind siguranța maritimă (MSI) în afara zonei de acoperire a unei stații NAVTEX.

Istoric

Organizația Internațională pentru Sateliți Maritimi a fost fondată la 16 iulie 1979.
La acea dată Inmarsat a preluat rețeaua Marisat de la compania americană Comsat.
De la acea dată a devenit posibil ca navele aflate pe mare să comunice prin satelit. La început sistemul era folosit doar de nave.
Acum Inmarsat oferă o gamă largă de produse / servicii, inclusiv pentru avioane și alți utilizatori de autovehicule pe uscat.
În afară de activitățile comerciale, Inmarsat se angajează ca împreună cu IMO să asigure o rețea de comunicare funcțională 100% pentru comunicarea în situații de primejdie.

Propagarea semnalelor transmise prin satelit

Undele radio folosite de serviciile Inmarsat sunt de tip „undă directă” (la fel ca în cazul vizibilității directe a VHF). Între antena Inmarsat a navei și satelitul utilizat trebuie să existe întotdeauna vizibilitate directă. Din acest motiv, antenele trebuie să fie montate în afara suprastructurii sau altor obstacole. Acoperirea în scopuri GMDSS este considerată fiabilă până la latitudini de 70 de grade la nord și 70 de grade sud (presupunând că nu sunt „umbrite” de munți, teren sau clădiri), deși serviciul poate fi accesat adesea și mai în nord sau mai în sud decât cele 70 de grade menționate. Cu cât ești mai departe de ecuator, cu atât este mai scăzut unghiul de vedere de la antenă la satelit și cu atât este mai mare posibilitatea de a pierde vizibilitatea directă a satelitului atunci când este aproape de linia orizontului sau de o altă obstrucție.

Satellite positions
Pozițiile sateliților Inmarsat la 36000 km deasupra Pământului

Figura de mai sus arată pozițiile sateliților Inmarsat. Acești sateliți sunt plasați în poziții fixe (geostaționare) deasupra Ecuatorului.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM