Pentru o comunicare reușită între două radiouri MF/HF emițătorul și receptorul fiecărui echipament trebuie să fie acordate pe frecvența corectă. Frecvențele de comunicare navă – navă (canale simplex) nu sunt numerotate. Frecvențele destinate pentru comunicații navă – țărm (duplex) au atribuite numere de canale și sunt numerotate după cum urmează:

  1. Banda (2, 4, 6, 8, 12, 16, 18, 22, 25 MHz) căreia aparțin frecvențele constituie prima sau primele două cifre ale numărului canalului.
  2. Următoarele două cifre constituie numerele succesive de canal în banda respectivă. De exemplu, canalul 401 (CH 401) este primul canal în banda 4 MHz, canalul 1227 (CH 1227) este al 27-lea canal în banda 12 MHz.
Pe radiourile MF/HF numerele de canal sunt introduse de obicei prin tastatura numerică.

Exersați pe simulatorul radio MF/HF

Apăsați butonul ”Ch”, tastați numărul unui canal existent și apăsați tasta soft ”SAVE”.


Selectarea canalului 401

Canal utilizator

Pe unele radiouri MF/HF pot fi programate canale definite de utilizator. Canalele utilizator sunt canale programabile care pot fi accesate la fel de ușor ca alte canale. Programarea de canale utilizator este utilă atunci când anumite frecvențe sunt folosite frecvent.

Exersați pe simulatorul radio MF/HF

Pe radiourile MF/HF se pot programa canale utilizator cu numere între 1 și 199 (CH 1 – CH 199)
  • Pentru a selecta un canal existent apăsați butonul ”Ch”, introduceți un număr de canal între 1 și 199 și apăsați tasta soft ”SAVE”.
  • Pentru a memora un canal care nu a fost definit încă selectați frecvențele dorite pentru receptor (Rx) și emițător (Tx) și modul, apăsați butonul ”Ch”, introduceți un număr de canal între 1 și 199 și apăsați tasta soft ”STORE”.
  • Pentru a înlocui un canal existent selectați frecvența dorite Rx și Tx și modul, apăsați butonul ”Ch”, introduceți un număr între 1 și 199 și apăsați tasta soft ”REPLACE”.
  • Pentru a șterge un canal existent selectați întâi canalul apăsând butonul ”Ch”, introduceți numărul canalului între 1 și 199 și apăsați tasta soft ”DELETE”.
Canalele definite pe radiourile MF/HF pot fi alocate unor stații prin opțiunea ”STATIONS” din meniu.


Memorarea canalului 1, selectarea canalului 401, înlocuirea canalului 1 și ștergerea canalului 1


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM