Comunicația radio prin radiotelefonie (RT) MF/HF este adesea cunoscută sub numele de radio SSB. Este un sistem de transmisie-recepție, denumit adesea Transceiver (Tx / Rx), care permite operatorului să transmită și să primească informații prin voce. Radiourile MF / HF folosesc modulația SSB pentru comunicarea vocală.

Unul dintre dezavantajele mari ale unui radio MF / HF RT este că nu poate să „se adreseze” unui anumit radio. O convorbire difuzată prin radio MF / HF RT poate fi auzită de toate celelalte radiouri MF / HF din raza de acțiune.

Din această cauză, radiourile MF / HF integrează un controler DSC MF / HF. Funcția sa poate fi privită ca o combinație între un telefon normal și un radio. Controllerul DSC trimite prin modemul DSC o salvă de cod digital pe frecvențele DSC MF / HF, care „sună” automat un alt radio MF / HF. Acest lucru este posibil, deoarece fiecărui controler DSC MF / HF i s-a alocat un număr MMSI unic care echivalează cu un număr de telefon.

ssb

Principalele componente ale unui radio VHF sunt:

  • Un receptor (Rx) cu căști și/sau difuzor;
  • Un emițător (Tx) cu microfon; microfonul și căștile sunt de obicei combinate într-un ansamblu;
  • Un controler DSC MF/HF;
  • Un sistem de telex radio (opțional)
  • Antenă pentru transmisii simplex sau duplex;
  • Sursă de alimentare – cel mai des o baterie de 12 V sau 24 V.

Frecvențele medii – unde medii (MF) alocate pentru comunicațiile marine ocupă banda de frecvențe între 1605 kHz și 3800 kHz și sunt denumite banda „t”.

BANDA
FRECVENȚA DSC
FRECVENȚA RT
MF 2 MHz
2187,5 kHz 2182,0 kHz
Frecvențele de unde medii alocate pentru apeluri de primejdie și securitate

Frecvențe înalte – unde scurte (HF) alocate pentru comunicațiile marine sunt cuprinse între 4000 kHz și 27500 kHz și sunt denumite banda „u”. Aceasta se împarte în următoarele sub-benzi: 4, 6, 8, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz. Doar primele cinci sunt utilizate pentru alerte de primejdie și securitate.


BANDA
FRECVENȚA DSC
FRECVENȚA RT
HF 4 MHz
4207,5 kHz 4125,0 kHz
HF 6 MHz
6312,0 kHz 6215,0 kHz
HF 8 MHz
8414,5 kHz 8291,0 kHz
HF 12 MHz
12577,0 kHz 12290,0 kHz
HF 16 MHz
16804,5 kHz 16420,0 kHz
Frecvențele de unde scurte alocate pentru apeluri de primejdie și securitate

Amplasarea radioului MF/HF

Radioul MF/HF trebuie să instalat:

  • Într-un loc ferit de acțiunea factorilor de mediu și de expunere directă la soarelui
  • Intr-un loc în care zgomotul motorului vibrațiile sau alte zgomote de fond să nu împiedice înțelegerea mesajelor
  • într-o poziție care permite utilizarea și observarea cu ușurință a controalelor sale,
  • la cel puțin 1 m (3 ft 3 in) distanță de orice busolă, indiferent dacă este magnetică sau electronică.
De obicei este amplasat în cabina unei nave mici sau pe puntea de comandă a vaselor mai mari.

Montarea antenei MF/HF

Antena radioului MF/HF nu trebuie să fie montată în cea mai înaltă poziție pe navă pentru a obține cea mai mare acoperire deoarece principalul factor care influențează distanța de propagare este ora din zi. Pentru comunicațiile de noapte se folosesc benzile de 4 și 6 MHz. Pentru comunicațiile de zi se folosesc benzile de 12 și 16 MHz.

Conectarea la o sursă de informații de navigație

Este recomandat să conectați radioul MF/HF la o sursă externă de informații de navigație, de exemplu un GPS sau un plotter. În acest fel, radioul MF/HF poate primi informații de localizare și oră. Când radioul MF/HF nu este conectat la un GPS, transceiverul va emite alarme sonore la intervale regulate de timp semnalizând lipsa informațiilor de poziție. Acest lucru este foarte important într-o situație de primejdie, cum se explică în detaliu în capitolele următoare.

Cerințele convenției SOLAS

Navele care trebuie să respecte cerințele SOLAS și navighează în afara zonei maritime A1 trebuie să fie echipate cu un radio MF/HF capabil să transmită apeluri DSC. Un radio MF/HF trebuie să poată supraveghea continuu, automat, frecvența de 2187,5 kHz (MF) când nava este țn zona maritimă A2.
Când nava este în zonele marine A3 sau A4, supravegherea continuă automată trebuie menținută pe frecvența de 8414,5 kHz și pe o frecvență suplimentară de unde scurte în funcție de condițiile de propagare, adică pe 4 sau 6 MHz noaptea și 12 sau 16 MHz ziua. De obicei este validată supravegherea de către controllerele DSC a tuturor frecvențelor DSC, adică cinci frecvențe din banda HF și una din banda MF. Operatorii radio trebuie de asemenea să păstreze un jurnal al convorbirilor radiotelefonice ca orar al apelurilor radio.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM