Această alertă are un nivel de prioritate mai mic decât alerta de primejdie și este emisă de o stație care are un mesaj urgent privind siguranța unei persoane sau a unei nave. Alerta de urgență este emisă atunci când nu există un pericol imediat iar asistența imediată nu este necesară sau complet justificată. Această categorie are prioritate față de toate celelalte comunicări, cu excepția alertei de Primejdie (Distress).

Uneori este dificil să se stabilească dacă o anumită situație este gravă și iminentă sau pur și simplu urgentă. De exemplu, dacă vasul dvs. s-a rupt și este în derivă spre mal și va fi pe stânci în 20 de minute, atunci acesta ar putea fi considerată primejdie. Dar dacă timpul este de 4 ore, atunci poate fi considerată o situație de urgență.

Dacă aveți un mesaj urgent despre starea de sănătate a unei persoane și aveți nevoie de sfaturi medicale (Medico), atunci puteți fi pus în legătură cu un medic printr-o stație de coastă (CRS) sau dacă aveți nevoie de evacuarea unui accidentat, atunci o Evacuare medicală (Medivac) poate fi asigurată de Garda de Coastă.

După difuzarea unei alerte de urgență pe canalul 70 VHF, radioul VHF va trece automat pe canalul 16 VHF și comunicarea vocală va continua pe canalul 16 VHF începând cu cuvântul de procedură „Pan Pan”. Alertele de urgență pot fi adresate fie tuturor stațiilor, fie unei stații individuale (dar nu și controlerului DSC din clasa D).


PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS sau
(Numele unei anumite stații rostit de 3 ori)

THIS IS (Codul numeric de identificare (MMSI al navei), (Numele navei rostit de 3 ori), (Indicativul de apel al navei)

POSITION (Poziția navei)

(Motivul apelului, Asistența cerută, Numărul de persoane la bord, Informații care pot ajuta la salvare)

OVER
Formatul unei alerte de urgență

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS

THIS IS 278054321, Spinaker, Spinaker, Spinaker, call sign Sierra 5 Lima 1 2

POSITION 450 36' North 0130 32' East

Medivac

Injured crewman requires medical evacuation

Steaming towards Trieste speed 6 knots

OVER
Exemplu de alertă de urgență

Exersați pe simulatorul radio VHF

Procedura de difuzare a unei alerte de urgență pe canalul 70 VHF cu ajutorul controlerului DSC VHF:
  1. Apăsați tasta soft Apelare (Call)
  2. Apăsați de două ori tasta soft Tip (Type) pentru a derula diferite tipuri de apeluri către apelul de urgență
  3. Apăsați tasta soft Trimite (Send)
  4. Apăsați tasta E


Pregătirea și transmiterea unei alerte de urgență pe canalul 70 VHF

Apelul de urgență este transmis către toate navele pe canalul 70 VHF. Urmează comunicarea pe canalul 16 VHF începând cu cuvântul procedural ”PAN PAN”.

Recepționarea unei alerte de urgență

După recepția unei alerte de urgență pe canalul 70 VHF, radioul VHF va trece automat pe canalul 16 VHF și trebuie ascultat mesajul de urgență pe canalul 16 VHF. Dacă suntem în situația de a ajuta, ar trebui să răspundem cu o comunicare vocală pe canalul 16 VHF. Dacă o alertă de urgență nu este urmată de o emisie în radiotelefonie (RT) pe canalul 16 VHF, așteptați 3 minute, iar dacă nu se aude nimic, anunțați autoritățile de la mal și reluați activitatea normală.

Exersați pe simulatorul radio VHF

După recepționarea unui apel de urgență apăsați tasta soft OK pentru a opri soneria și a goli afișajul. Pentru a opri doar soneria apăsați doar tasta Stop.


Recepționarea unei alerte de urgență
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM