Pentru selectarea nivelului minim al semnalelor radio de intrare care vor putea fi ascultate se folosește controlul Squelch (Mute), acesta fiind fie un buton rotativ (în sensul acelor de ceasornic sau în sens contrar acelor de ceasornic), fie două butoane cu apăsare (^ și v), care afectează sensibilitatea receptorului.

Reglajul Squelch modifică sensibilitatea receptorului dar nu și volumul la care sunt redate semnalele în difuzor sau căști.

Mărirea nivelului squelch reduce sensibilitatea receptorului și invers. Cu reglajul squelch pentru nivel redus, receptorul va detecta o mulțime de semnale foarte slabe, inclusiv zgomotul static și atmosferic, care produce zgomot în difuzor sau în căști atunci când nu se primește semnal vocal. Aceasta este o indicație foarte utilă dacă controlul volumului este setat la nivelul optim pentru a auzi clar mesajele.

Zgomotul de fond devine deranjant dacă este auzit un timp îndelungat și de aceea se va ridica nivelul squelch până la pragul de la care nu se mai aude zgomotul de fond. Aceasta este setarea corectă pentru nivelul squelch-ului, adică sensibilitatea receptorului a fost redusă suficient pentru a elimina semnalele nedorite și zgomotul, dar se vor putea auzi bine semnalele ”dorite”. Ridicarea în continuare a nivelului squelch-ului va reduce și mai mult sensibilitatea receptorului și poate duce la nerecepționarea semnalelor dorite dar slabe.Reglaj squelch cu buton rotativ

Reglaj squelch cu push-buton

Mărirea nivelului squelch

Rotiți butonul în sensul acelor de ceasornic Apăsați butonul săgeată ^

Reducerea nivelului squelch

Rotiți butonul în sens invers acelor de ceasornic Apăsați butonul săgeată v

Reglajul squelch cu elemente diferite de control

Exersați pe simulatorul radio VHF

După pornirea radioului VHF este necesară reglarea nivelului squelch al receptorului pentru a elimina zgomotul de fond și a optimiza sensibilitatea receptorului.


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM