Simplex este metoda de comunicare în care atât emițătorul cât și receptorul funcționează pe aceeași frecvență, de exemplu canalele 12 VHF și 16 VHF. Pe canale simplex nu este posibil să se transmită și să se recepționeze simultan. Canalele Simplex sunt utilizate în principal pentru apeluri de primejdie, urgență, siguranță și apeluri de rutină, port, pilotaj și operațiuni inter-nave. Deoarece se folosește o singură frecvență, nu există confidențialitate, deci putem fi auziți și pe alte radiouri VHF.
Plasați mouse-ul pe nave sau pe stația de coastă și verificați cine aude transmisia prin radiourile VHF de pe obiectul ales.

Canalele duplex sunt utilizate în mod normal numai pentru comunicarea dintre nave și stațiile de coastă, operațiuni portuare și comunicări ale deplasărilor de nave. Pe canalele duplex transmisia noastră poate fi ascultată doar de către stația de coastă (CRS). Cu toate acestea, toate stațiile navale care ascultă același canal pot auzi transmisia stației de coastă (CRS). De exemplu, canalul 23 VHF este un canal duplex utilizat frecvent pentru corespondența publică. Stația de coastă (CRS) transmite pe 161,75 MHz și recepționează pe 157,15 MHz. Aceasta înseamnă că două stații de coastă nu pot comunica între ele pe VHF CH 23. Acest lucru este OK, deoarece nu există niciun motiv pentru care ar trebui să facă vreodată acest lucru. În mod similar, stațiile radio de pe nave transmit pe 157,15 MHz și recepționează pe 161,75 MHz. De asemenea, stațiile de pe nave nu pot comunica între ele pe canalul 23 VHF. Aceasta nu este o problemă deoarece nu se presupune că vor folosi canalul 23 VHF pentru comunicații inter-nave. Pe canale duplex este posibil să se transmită și să se recepționeze simultan ca printr-un telefon normal. Dar acest lucru necesită un radio duplex și două antene sau un filtru diplexor special care este montat doar pe vase mai mari.
Plasați mouse-ul pe o navă sau stația de coastă și verificați cine aude transmisia prin radioul VHF de pe obiectul ales.

Canalele VHF nu sunt doar simplex pentru a avea confidențialitate în comunicațiile personale și comerciale și pentru a beneficia de o legătură similară cu cea din telefonia standard.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM