RT Distress, Urgency and Safety – VHF CH 16
Canalul 16 VHF este utilizat exclusiv pentru radiotelefonie (RT) pentru alerte de primejdie, urgență, securitate. După apelurile prioritare DSC doar informațiile importante pentru toate stațiile pot fi transmise pe acest canal. Toate navele SOLAS sunt obligate să monitorizeze constant acest canal iar pentru navele mici monitorizarea este recomandată ca foarte importantă. Nu trebuie folosit niciodată pentru discuții uzuale sau neimportante! NOTĂ: Din 1999 canalul 16 nu a mai fost folosit pentru apel. Navele trebuie să utilizeze DSC pentru apelarea altei nave, a pazei de coastă (CG) sau a unei stații de coastă (CRS).

DSC Distress, Urgency, Safety and Routine Alerting – Canalul VHF 70 este utilizat exclusiv pentru alerte DSC de primejdie, urgență, securitate și rutină. Acest canal nu trebuie utilizat pentru comunicațiile în radiotelefonie (RT). De altfel, prin construcție, echipamentele nu permit utilizarea acestui canal pentru radiotelefonie (RT).

Inter-shipInter-navă - utilizate pentru comunicarea radio între navele aflate pe mare. Când o navă apelează o altă navă prin DSC, nava apelantă trebuie să anunțe nava apelată care va fi canalul folosit pentru comunicație prin radiotelefonie (RT). Acest canal trebuie să fie unul SIMPLEX. Canalul 13 VHF trebuie folosit doar pentru informări legate de siguranța navigației.

Public correspondence - Corespondență publică – Stațiile de coastă (CRS) – pentru transmisii de interfațare între nave aflate pe mare și rețele de telecomunicații aflate pe uscat; furnizarea de servicii de testare a radiourilor VHF; transmiterea de prognoze meteo, trensmisii de avertizări de navigație și coordonare în operațiuni de căutare și salvare (SAR); coordonarea asistenței maritime sau medicale; recepționarea rapoartelor de drum ale navelor despre ieșirile sau intrările din sau în port și estimări de oră de sosire (ETA – Estimated Time of Arrival), și altele asemenea. NOTĂ: Când o navă apelează o stație de coastă (CRS) prin DSC este recomandat să își comunice și poziția. Pentru comunicații prin radiotelefonie navele trebuie să folosească un canal alocat de stația de coastă (în mod normal, duplex)

CG (Coast Guards) - Paza de Coastă (CG) - poate furniza aceleași servicii ca stația de coastă (CRS), cu excepția interfațării cu rețelele de telecomunicații de pe uscat, în regiunile de coastă unde nu sunt înființate stații de coastă (CRS). Atunci când o navă apelează paza de coastă (CG) prin DSC este recomandat să își comunice poziția. Pentru comuicații în radiotelefonie (RT) nava trebuie să utilizeze canalul alocat de paza de coastă (CG) (care opate fi simplex sau duplex).

Port Operations Operațiunile portuare - oferă servicii de comunicații radio în port între operatori portuari, nave pilot, remorchere, stații pilot și toate Serviciile de gestionare a traficului navelor asociate (VTMS – Vessel Traffic Management Services). Pentru comunicații în radiotelefonie (RT) navele trebuie să utilizeze canalul indicat de stația apelată (de obicei simplex).

On Board CommunicationComunicare la bord - utilizat pentru comunicații radio la bordul navelor folosind radio VHF portabil. Doar canale simplex dar nu canalul 16 VHF.

Boat MarinasMarine - comunică disponibilitatea legăturilor pentru acostări, recomandări pentru navigarea în port și utilitățile portuare și altele. Marinele din Marea Britanie folosesc canalul VHF 80. Canalele VHF dedicate sunt disponibile pentru anumite zone geografice, de exemplu CH M (157.850 MHz) și CH M2 (161.425 MHz) sunt canale „private” care au fost alocate de guvernul britanic special pentru a fi utilizate de marine, cluburile de iahturi și ambarcațiunile de agrement. În Marea Adriatică, pentru acest tip de comunicări se folosește canalul 17 VHF.

MSI (Maritime Safety Information)Informații privind siguranța maritimă acestea includ prognoze meteo și anunțuri publice, avertismente de navigație și informații de căutare și salvare (SAR). Se transmit în mod normal prin radiotelefonie (RT) către toate stațiile, fie de către stațiile de coastă (CRS) sau paza de coastă (CG) pe canalele de lucru, fie la ore anunțate regulat, fie indicate prin alertă inițială prin DSC pe canalul VHF 70. Când navighezi în partea de centrl-estică a Mării Adriatice, Split Harbour Master's Office transmite o înregistrare vocală continuă, oferind informații meteorologice pentru apele de coastă din Croația, în limba croată, engleză, italiană și germană, pe canalul VHF 67. Aceste emisiuni sunt realizate pe tot parcursul anului și se repetă aproximativ la fiecare 10 minute, înregistrările fiind actualizate la 07:00, 13:00 orele și 19:00, ore LT (ora locală). Informațiile transmise includ un raport de situație succint, prognoză scurtă pe 24 de ore și un raport de presiune atmosferică.

SAR (Search And Rescue) - Căutare și salvare - utilizat pentru operațiuni de căutare și salvare și anti-poluare. În Marea Britanie, canalul 67 VHF a fost alocat atât pentru comunicții între nave cât și pentru operațiunile de căutare și salvare ale Pazei de Coastă, în funcție de necesități. Dacă este necesar, paza de coastă poate aloca orice alt canal. Canalul 06 VHF este alocat pentru comunicații cu avioanele în acțiuni de caăutare și salvare. NOTĂ: În cazul acțiunilor de căutare și salvare, acele canale nu trebuie folosite în alt scop decât pentru comunicări de primejdie.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM