Un radio VHF RT este un sistem de emisie-recepție denumit adesea transceiver (Tx / Rx), care permite operatorului să transmită sau să primească informații prin voce. Poate fi fix sau portabil.

RD64

Radio fix VHF RT (Simrad RT64)

HT50

Radio portabil VHF RT (HT50 de Simrad)


Unul dintre dezavantajele mari ale radioului VHF RT este acela că nu poate „adresa” un anumit radio VHF. Informațiile transmise vocal prin radio VHF RT pot fi auzite de toate celelalte radiouri VHF din aria de acoperire.


Din acest motiv, în radiourile VHF este integrat un modul cu funcția de controller DSC (Digital Sellective Calling - Apelare selectivă digitală). Acesta combină funcționalitatea de telefon prin posibilitatea adresării unice cu funcția de radiotelefon VHF. Apelarea selectivă se face prin modemul care emite o salvă de cod digital pe canalul dedicat 70 VHF, care va apela un alt radio VHF. Acest lucru este posibil deoarece fiecare controller DSC are alocat un cod MMSI unic care are același rol cu al unui număr de telefon. Doar radiourile VHF fixe sunt dotate cu controller DSC.


RD68

Radio VHF DSC (Simrad RD68)

Principalele componente ale unui radio VHF sunt:
 • Un receptor (Rx) cu căști și/sau difuzor;
 • Un emițător (Tx) cu microfon; microfonul și căștile sunt de obicei combinate într-un ansamblu;
 • Un controler VHF DSC;
 • antenă pentru transmisii simplex sau duplex;
 • Sursă de alimentare – cel mai des o baterie de 12 V sau 24 V.

Alegerea locului de fixare a radioului VHF

Radioul VHF trebuie să instalat:
 • Într-un loc ferit de acțiunea factorilor de mediu și de expunere directă la soarelui
 • Intr-un loc în care zgomotul motorului vibrațiile sau alte zgomote de fond să nu împiedice înțelegerea mesajelor
 • într-o poziție care permite utilizarea și observarea cu ușurință a controalelor sale,
 • la cel puțin 1 m (3 ft 3 in) distanță de orice busolă, indiferent dacă este magnetică sau electronică.
De obicei este amplasat în cabina unei nave mici sau pe puntea de comandă a vaselor mai mari. Se recomandă echiparea cu un difuzor suplimentar etanș, situat aproape de locul skipperului, care permite persoanei de veghe să monitorizeze și radioul VHF.

Montarea antenei VHF

Antena VHF ar trebui să fie montată în punctul cel mai înalt al unei nave pentru a obține cea mai mare acoperire de radio posibilă, de exemplu în vârful catargului. Se recomandă existența unei antene VHF de rezervă, deoarece se pot produce accidente care ar putea duce la pierderea sau defectarea antenei VHF.

Conectarea la o sursă de informații de navigație

Este recomandat să conectați radioul VHF la o sursă externă de informații de navigație, de exemplu un GPS sau un plotter. În acest fel, radioul VHF poate primi informații de localizare și oră. Acest lucru este foarte important într-o situație de primejdie, cum se explică în detaliu în capitolele următoare.

RD68 linked to navigation source
Conectarea la o sursă de informații pentru navigație

Radio VHF portabil

Un radio VHF portabil este de obicei utilizat ca rezervă a unuia fix, pentru comunicațiile între navele mari și pentru utilizarea în pluta de salvare, deoarece este o unitate complet autonomă.

Comparat cu un radio VHF fix, orice radio VHF portabil prezintă trei dezavantaje:

 

1. Capacitatea limitată a bateriei. Folosiți o putere redusă când transmiteți ori de câte ori este posibil și vorbiți clar pentru a fi înțeles de prima dată, deoarece transmisia consumă rapid bateria.
2. Zona de acoperire limitată pentru comunicații radio VHF.

 • Antena este integrată în radioul VHF portabil, deci înălțimea este foarte mică. De exemplu, într-o plută de salvare, doar 1,5 m.
 • Pentru a economisi bateria, regimul de putere mare al dispozitivelor portabile este de doar 5 W față de 25 W în cazul unui radio VHF fix.

3. Nu au controler DSC.

Cerințele convenției SOLAS

Navele SOLAS trebuie să fie echipate cu un radio VHF capabil să transmită apeluri DSC pe canalul 70 VHF. Un radio VHF trebuie să fie capabil să recepționeze / supravegheze continuu canalul 70 VHF (automat).
Operatorii de radio trebuie să țină și un jurnal de telefonie radio ca jurnal de apeluri radio.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM