Lungimea de undă a frecvențelor din banda VHF este de aproximativ 2 m. Practic, aceasta înseamnă că lungimea unei antene VHF (antenă dipol) pentru un radio VHF nu trebuie să fie mai lungă de aproximativ jumătate din această lungime, aproximativ 1 m, ceea ce face ca comunicațiile radio VHF să fie adecvate pentru toate navele de la navele mari de pasageri până la cele mai mici cum sunt navele de pescuit sau iahturile.
Undele electromagnetice cu o lungime de undă relativ mică tind să se propage în linie aproape dreaptă între emițător (Tx) și receptor (Rx) și se extind numai până la linia orizontului vizibil. Aceste unde spațiale, așa cum sunt denumite, nu vor trece prin obiecte precum dealuri sau clădiri mari, dar pot fi reflectate de astfel de structuri. Din aceste motive, este mai bine să amplasați antena VHF în punctul cel mai înalt al navei pentru a obține cea mai mare rază de comunicare.


Plasați mouse-ul fie pe o anumită navă, fie pe turnul CRS Tx / Rx pe teren și veți observa că barca de culoare roșie nu se află în raza de comunicare radio a turnului CRS Tx / Rx. Toate celelalte nave sunt capabile să comunice prin radio cu turnul CRS Tx / Rx, fie pentru că sunt mai apropiate fizic de CRS decât barca de culoare roșie sau antenele lor sunt suficient de ridicate pentru a fi în vizibilitate directă cu acesta. Dacă barca de culoare roșie ar fi fost în afara intervalului de comunicații radio VHF față de fiecare dintre celelalte nave, atunci orice avertisment, apel de urgență, siguranță sau rutină sau apeluri de la acestea nu ar putea fi auzite.
Raza de acoperire cu comunicații radio VHF (distanța de la antenă la orizontul vizibil) este calculată după următoarea formulă (simbolul √ înseamnă rădăcină pătrată):
Raza de acoperire [NM] = 2,25 x √ înălțimea antenei [m]
Atunci când se calculează distanța pe care se poate comunica cu două antene trebuie luate în considerare razele de acoperire ale ambelor antene. Formula este următoarea:
Distanța între două antene [NM] = 2,25 x (√ înălțimea antenei I [m] + √ înălțimea antenei II [m])
Exemplu: distanța de acoperire dintre antena navei (30 m deasupra nivelului mării) și antena stașiei de coastă (CRS) (62 m deasupra nivelului mării) este 2,25 x (√30 + √62) = 30,04 NM

VHF transmission range

Raza de comunicații radio VHF pe mare poate varia foarte mult între diferite tipuri de nave și între diferite tipuri de nave și stația de coastă (CRS). Acest lucru se datorează înălțimilor diferite ale antenelor (h) în funcție de dimensiunea navelor și a locațiilor stațiilor de coastă (CRS). În condiții normale de propagare a undelor radio, intervalul de comunicații radio normal pentru VHF va fi de obicei între 20 și 30 NM.
Banda de frecvențe utilizate pentru comunicații marine este între 156 MHz și 174 MHz și cuprinde 57 de canale VHF individuale numerotate consecutiv de la Canalul 1 VHF la Canalul 28 VHF și de la Canalul 60 VHF la Canalul 88 VHF.