În scopuri operaționale sistemul GMDSS împarte lumea în 4 zone maritime principale în funcție de apropierea de zonele de coastă locuite și disponibilitatea tehnologiei de comunicații.
Următorul tabel conține informațiile privind zona de acoperire cu comunicații prin satelit sau radio și cerințele de echipare cu echipamente radio SOLAS pentru toate zonele maritime GMDSS.

Zona maritimă GMDSS

Zona geografică de acoperire cu comunicații prin satelit sau radio

Echipamente de comunicații radio și prin satelit

Echipamente radio automate și portabile

A1

În zona de acoperire continuă VHF (Frecvență foarte mare) DSC (Digital Selective Calling) de la o CRS cu posibilitatea comunicării VHF RT (Radio Telefonie)

(la aproximativ 20-30 NM de coastă)
Radio VHF - DSC și RT

Receptor NAVTEX - Recepție automată a MSI (Maritime Safety Information - Informații privind siguranța maritimă)
EPIRB 406 MHz (Emergency Position Indicating Radio Beacon - baliză radio care indică locul urgenței)

SART (Search And Rescue Radar Transponder - Transponder radar de căutare și salvare)

Radio VHF portabil

A2

În afara zonei maritime A1

În zona de acoperire continuă MF (Frecvență Medie – Medium Frequency) DSC (Digital Selective Calling) de la o CRS cu posibilitatea comunicării MF RT (Radio Telefonie) Până la 150 Nm de țărm, deși o acoperire bună este posibilă până la 400 Nm sau chiar mai mult de la țărm
Radio MF - DSC și RT

Plus

Echipamentele incluse pentru Zona Maritimă A1
EPIRB 406 MHz

SART

Radio VHF portabil

A3

În afara zonelor maritime A1 și A2
În zona de acoperire INMARSAT (International Maritime Satellite Organisation – Organizația Maritimă Internațională de comunicații prin Satelit), care se află între 700 Nord și 700 Sud
Radio HF (înaltă frecvență) – DSC, RT și Telex
Sau
INMARSAT – sistemele B, C sau Flotă - Comunicare prin satelit
Plus
Sistem de recepție a MSI în zona maritimă A3 (EGC sau Radio Telex)
Plus
Echipamentele incluse pentru zonele maritime A1 și A2
EPIRB 406 MHz
SART
Radio VHF portabil

A4

În afara zonelor maritime A1, A2 și A3

Peste 700 N și sub 700 S
Radio HF – DSC, RT și Telex

Plus

Echipamentele incluse pentru zonele maritime A1 și A2
EPIRB 406 MHz

SART

Radio VHF portabil

Acoperirea prin comunicații radio și cerințele de dotare cu echipamente radio conform SOLAS pentru toate zonele maritime GMDSS
Detaliile privind cerințele dotării cu echipamente radio pentru nave conforme cu SOLAS pot fi găsite în volumul 5 al ALRS.

R18-A-crop

Harta Mărilor Norvegiei, Groenlandei și Barents cu zonele maritime GMDSS colorate în codul A1 (roșu), A2 (verde), A3 (albastru) și A4 (gri)

Se poate observa că de-a lungul coastei Islandei nu există zonă A1. Aceasta deoarece Islanda nu a instalat un sistem operațional MRCC VHF. Norvegia în schimb, are dotări GMDSS de zonă A1 în zona sa de coastă având centre MRCC operaționale. Islanda are totuși centre MRCC MF îndeplinind condițiile de încadrare în zona maritimă A2. Între Islanda și Norvegia spre Nord există o zonă neacoperită de MRCC MF ci de MRCC HF. Dacă o zonă este acoperită simultan de sateliți Inmarsat (între 700 N și 700 S) atunci este considerată zonă A3; în caz contrar este considerată zonă A4.
Echipamentele radio care îmbunătățesc siguranța pe mare menționate mai sus nu includ telefoane mobile sau prin satelit neconforme GMDSS pe care mulți se bazează totuși pe mare. Este esențial de știut că serviciile de tip comercial nu sunt destinate să asigure comunicații în situații de pericol pe mare.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM