După introducerea echipamentelor de comunicații radio la bordul navelor, siguranța pe mare a crescut. La începutul utilizării comunicațiilor radio la bordul navelor, modul în care un apel de primejdie era dirijat către organizațiile de căutare și salvare nu se desfășura după o procedură stabilită clar. Alertarea era bazată în principal pe transmiterea apelului de primejdie de la o navă la alta pe frecvențele dedicate avertizărilor de primejdie. De multe ori recepția nu avea loc sau nu s-a început nicio acțiune după transmiterea apelurilor de primejdie. Pentru a rezolva această problemă a fost introdus sistemul GMDSS (Global Maritime Distress and Security System).
GMDSS este o parte importantă a convenției IMO (International Maritime Organisation – Organizația Maritimă Internațională) SOLAS (Safety Of Life At Sea – Siguranța vieții pe mare). GMDSS este un set de proceduri de siguranță, tipuri de echipamente și protocoale de comunicare utilizate pentru a crește siguranța și pentru a ușura salvarea navelor în dificultate, convenit la nivel internațional.
GMDSS asigură metode și proceduri de alertare prin comunicare radio către Centrele de salvare și coordonare maritimă – MRCC - Maritime Rescue and Coordination Centres, stațiile radio de coastă – CRS – Coast Radio Station, mijloace aeropurtate de căutare și salvare (avioane SAR și elicoptere SAR) și navele din apropiere a căror asistență este necesară. Această procedură de alertare de la navă către coastă garantează operațiuni de căutare și salvare eficiente (SAR – Search And Rescue) . Toate activitățile SAR sunt organizate de MRCC și MRSC (Maritime Rescue Sub Centres - Subcentrele de salvare maritimă) în cadrul unor zone maritime specificate, de obicei învecinate cu zona lor de coastă.
GMDSS asigură și difuzarea automată a informațiilor privind siguranța maritimă (MSI – Maritime Safety Information) de la stațiile radio de coastă (CRS) spre navele aflate pe mare.
GMDSS definește cerințele de dotare cu echipamente radio pentru toate navele care respectă convenția SOLAS în funcție de zona GMDSS în care își desfășoară activitatea.
Navele care trebuie să respecte SOLAS sunt toate navele de marfă de 300 GRT și mai mari și toate navele de pasageri, cu puține excepții. Definiția detaliată a vaselor care trebuie să respecte SOLAS poate fi găsită în Volumul 5 al ALRS (Admirality List of Radio Signals – Lista de semnale radio a amiralității).
Navele care nu trebuie să respecte SOLAS nu trebuie să respecte nici cerințele GMDSS de dotare cu echipamente radio, dar din ce în ce mai multe nave se dotează deoarece acest lucru determină o creștere importantă a siguranței pe mare.
Unele țări au inclus în legislația maritimă națională națională cerințele GMDSS de dotare cu echipamente radio, valabilă pentru navele non-SOLAS aflate sub pavilionul lor. De exemplu, în multe țări yachturile de închiriat trebuie să fie echipate cu radio VHF
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM