Obiectivul principal al acestui curs este de a vă îmbunătăți siguranța pe mare atunci când navigați ca profesionist sau ca amator pe ambarcațiuni de agrement cum ar fi bărcile rapide, iahturile sau bărcile cu vele. Acest curs v-ar putea salva viața când vă aflați în pericol sau în situații de urgență pe mare.
Presupuneți că navigați pe o barcă și ajungeți într-o situație de pericol, cum ar fi răsturnarea sau scufundarea bărcii voastre. Ce veți face? Pariez că unii dintre voi vor scoate telefoanele mobile și vor suna după ajutor. Dar telefonul mobil nu este soluția potrivită pentru alarmare pe mare. Nu întotdeauna este semnal pe mare sau capacitate suficientă a bateriei atunci când vă aflați în pericol sau în situații de urgență. Și oricum, salvatorii nu vă pot identifica poziția pe baza utilizării unui telefon mobil. Acestea sunt riscurile și pericolele de a te baza doar pe un telefon mobil.
Abia când vă aflați într-o situație de urgență v-ați dorit să fi participat la un curs care să vă dea cunoștințele de bază despre diferitele tipuri de echipamente de la bordul navei pentru a vă permite să comunicați cu alții atunci când aveți nevoie de ajutor pe mare. Participând la acest curs veți obține cunoștințele de bază pentru folosirea unui astfel de echipament.
GMDSS (Sistemul global (de sprijin) pentru situații de pericol și securitate maritimă / Global Maritime Distress and Safety System) va declanșa alerte atunci când apare o stare de pericol sau de urgență pe mare. O operațiune de căutare și salvare va implica centre de pe uscat și nave din apropierea celei care necesită asistență. Există multe tipuri de echipamente utilizate în scopuri de comunicare și acestea vor fi prezentate în acest curs.
Echipamentul, cerințele de dotare și utilizarea acestuia sunt elemente integrante ale GMDSS, care în sine este o parte importantă a convenției IMO (Organizația Maritimă Internațională / International Maritime Organisation) și SOLAS (Siguranța Vieții pe Mare / Safety Of Life At Sea). Convenția SOLAS este un element cheie al comunicațiilor maritime. Obiectivul principal al GMDSS este de a maximiza siguranța pe mare, pentru reducerea probabilității pierderilor de vieți omenești și a pagubelor materiale.
Reglementările privind comunicațiile maritime au fost introduse imediat după binecunoscutul dezastru al navei Titanic. Titanic s-a scufundat în călătoria inaugurală după o coliziune cu un aisberg. Doar 706 de persoane au fost salvate, datorită în special eforturilor celor doi ofițeri de radio ai Titanicului, care au reușit să solicite ajutor de la navele din apropiere. Cu toate acestea, aproximativ 1500 de persoane au murit pentru că nava cea mai apropiată de dezastru (Nava de linie Leyland) nu a putut fi alertată deoarece ofițerul ei radio tocmai ieșise din cart după 12 ore de serviciu.
Cerințele de dotare cu echipamente pentru toate navele care respectă SOLAS pe mare depind de zona maritimă GMDSS în care își desfășoară activitatea. Cel mai probabil, navigați în afara zonei GMDSS Sea Area A1, în afara razei de acoperire VHF (Very High Frequency) DSC (Apel Selectiv Digital / Digital Selective Calling) a unei stații radio de coastă (CRS - Coast Radio Station / Stație Radio de Coastă), adică mai mult de 30 NM de la țărm și aveți cel mai probabil instalat la bord un radio MF/HF marin și poate chiar și echipament SART, EPIRB, receptor NAVTEX și INMARSAT C. Pentru vasele non-SOLAS nu este o cerință legală să ai un astfel de echipament, dar atunci când viața ta este în joc, ar putea fi mai bine să îl ai decât să nu îl ai.
Așa cum fiecare șofer are nevoie de un permis pentru a conduce o mașină, operatorii de radiouri marine necesită un permis numit ”certificatul operatorului radio”. Persoana care operează un sistem radio pe o navă de agrement sau comercială care nu trebuie să corespundă cerințelor SOLAS și care este echipată cu echipament de comunicații la distanță mare (radio MF/VF) sau echipament de satelit, trebuiie să posede un certificat GMDSS LRC (Long Range Certificate).
Acest curs vă pregătește pentru examenul pentru obținerea certificatului LRC (Certificat de rază lungă / Long Range Certificate) pe care îl eliberează autoritatea de examinare corespunzătoare din țara dvs.

M.sc. Tomaž Gregorič

director

Spinaker d.o.o.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM