• Če sprejemnik prejeta obvestila tiska, v tiskalnik namestite zadostno količino papirja, na plovilu pa imejte tudi zadostno rezervno zalogo papirja.
  • Sprejemnik je potrebno vključiti vsaj štiri ure pred izplutjem, da zagotovo sprejmete vsaj eno obvestilo po predvidenem urniku oddajanja obvestil. Če pogosto plujete, je sprejemnik lahko tudi stalno vklopljen. Tako boste zagotovo prejeli vsa pomembna obvestila, ki jih boste potrebovali med plovbo.
  • Priročnik za upravljanje s sprejemnikom naj bo vedno v bližini sprejemnika in na voljo posadki. Nastavljanje sprejemnika je namreč odvisno od izdelovalca oziroma modela sprejemnika.
  • Zraven sprejemnika namestite plastificirano kopijo zemljevida NAVAREA področij, kjer boste po vsej verjetnosti pluli. Zemljevid naj prikazuje vsaj NAVTEX obalne postaje, njihov doseg, čas oddajanja ter njihov identifikator. Vse ustrezne zemljevide lahko najdete v ALRS 5. knjiga.
  • Sprejemnik naj bo nastavljen tako, da bo sprejemal samo obvestila NAVTEX obalnih postaj področja, v katerem plujete, in področja, v katerega boste zapluli. S tem se boste izognili sprejemanju odvečnih obvestil, ki vam ne bodo koristila na vaši poti plovbe.
  • Sprejemnik naj bo nastavljen tako, da sprejema samo predmete obvestil, ki jih želite sprejemati. Svetujemo vam, da sprejemate večino predmetov obvestil. Ni vam potrebno sprejemati npr. sporočil, ki se nanašajo na Navaid opremo (Loran), ki ni nameščena na vaše plovilo. Obvestila predmetov A, B, D in L morate obvezno sprejemati.
  • Pazite, da ne zamenjate identifikatorjev obalnih postaj s predmeti sporočil. Zelo lahko se vam zgodi, da želite nastaviti identifikatorje obalnih postaj, v resnici pa nastavite predmete sporočil.
  • Na enofrekvenčnih sprejemnikih imejte vedno nastavljeno frekvenco 518 kHz. Sprejemnik lahko preklopite samo za nekaj minut na frekvenco 490 kHz, da lahko sprejmete obvestilo po predvidenem urniku oddajanja obvestil.
  • V primeru, da prejmete nepopolno oziroma popačeno NAVTEX obvestilo, o tem obvestite ustrezno NAVTEX obalno postajo tako, da jim sporočite svojo pozicijo in čas po UTC. S tem lahko prispevate k izboljšanju sistema pošiljanja obvestil.
  • Če na vaši plovbi opazite kritičen dogodek oz. pojav, o tem obvestite najbližjo oziroma najprimernejšo obalno postajo, da lahko ta posreduje to informacijo naprej ostalim plovilom v obliki NAVTEX obvestila (če je seveda obvestilo primerno za vsa plovila v njenem operativnem območju).

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM