V sistemu Inmarsat obstaja v uporabi veliko vrst različnih naprav in sistemov. Opremo Inmarsat normalno sestavljata transceiver (oddajnik in sprejemnik v eni napravi) in antena. Kakšna oprema bo dodana transceiverju, je odvisno od vrste Inmarsatovega sistema. To je lahko računalnik z monitorjem in tiskalnik, telefonska slušalka ter telefaks ali teleks modem.

Poznamo sisteme, ki ustrezajo GMDSS, in tiste, ki ne.

GMDSS ustrezni sistemi

GMDSS ustrezni sistemi so:

S temi sistemi je mogoče poslati klic v stiski v sistemu GMDSS. Inmarsat C sistem se uporablja tudi za pošiljanje/prejemanje varnostnih pomorskih informacij (MSI) v sistemu GMDSS. Sistemi, ki ustrezajo GMDSS, morajo biti v skladu z ustreznimi IMO predpisi o opremi GMDSS.

Inmarsat B in F 77 sta sistema, ki uporabljajata kot anteno prarabolični krožnik. Te antene so pokrite s kupolo. V kupoli je mogoče premikati anteno. Lahko jo vrtite horizontalno in vertikalno, kot je potrebno, da se postavi anteno v pravi položaj v smeri na izbrani Inmarsatov satelit. Med premikom plovila se premika tudi antena, da vedno sledi satelitu. Ti antenski sistemi so zapleteni, veliki in težki in niso vedno enostavni za namestitev.

Pri Inmarsatovih sistemih je mogoče uporabljati: telefon, teleks, faks, elektronsko pošto, prenos podatkov in internet.

Stroške uporabe ISDN priključkov se izračuna glede na čas trajanja povezave med ladjo in (prek LES) uporabnikom na kopnem. Če je na F 77 uporabljena MPDS funkcija (MPDS = Mobile Packet Data Service, je terminal "on line"), se stroški izračunajo na podlagi zneska za prenos podatkov.

Fleet 77 with antenna
Inmarsat Fleet 77 terminal z anteno

Inmarsat C sistem uporablja vsesmerno anteno. Ta antena pošilja in sprejema signale v vse smeri, tako da vam je ni treba obračati v točko položaja satelita. To je enostaven antenski sistem, nima velike teže in je enostaven za namestitev. Je veliko cenejši v primerjavi s kompleksnim antenskim sistemom postaj Inmarsat B in F77. Vendar je moč signala sistema Inmarsat C šibkejša od moči drugih dveh sistemov. Zaradi te "šibke moči signala" s sistemom Inmarsat C ne moremo delati "on line". Ta sistem vedno deluje na način "shrani in pošlji", kot bo to razloženo v nadaljevanju poglavja. Inmarsat C lahko uporabljamo na primer za pošiljanje faksov, pošiljanje/prejemanje elektronske pošte in teleksa, ne pa tudi za telefonske klice. Stroški pošiljanja sporočila se izračunajo glede na skupni znesek bytov, ki so bili prenešeni.

Inmarsat C ternimal
Inmarsat C transceiver z vsesmerno anteno


GMDSS neustrezni sistemi


Inmarsatovi sistemi, ki ne ustrezajo GMDSS standardom, so:
S temi GMDSS neustreznimi sistemi je mogoče uporabljati: telefon, faks, elektronsko pošto, prenos podatkov in internet.

Inmarsat Mini M terminal

Inmarsat Mini M terminal
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM