Kontrola za uravnavanje zapore šuma (Squelch ali Mute) je lahko vrtljiv gumb (v smeri urinega kazalca in nasprotni smeri) ali par tipk (^ in v). Z njo uravnamo občutljivost sprejemnika VHF radijske postaje.

Ta kontrola vpliva na zmožnost sprejema signala in nikakor ne vpliva na glasnost v slušalki ali zvočniku.

Z vrtenjem gumba v smeri urinega kazalca zmanjšamo občutljivost sprejemnika VHF radijske postaje, z vrtenjem v nasprotno smer pa njegovo občutljivost povečamo. Pri povečani občutljivost sprejemnika bomo zaznali več šibkih signalov, tudi zvoke statičnih in atmosferskih motenj (prasketanje in šumenje), čeprav nihče v bližini ne oddaja signala. Ti zvoki so dober pokazatelj ustrezne nastavitve glasnosti, ki nam omogoča razločno sprejemanje sporočil.

Običajno pa nas šumi v ozadju motijo, zato se jim lahko z zmanjšanjem občutljivosti sprejemnika izognemo. Pravilna nastavitev zapore šuma preprečuje sprejemanje odvečnih šibkih signalov, obenem pa nam omogoča sprejemanje zaželenih močnejših signalov. Paziti pa moramo na to, da občutljivosti sprejemnika ne zmanjšamo preveč, ker bi bilo s tem onemogočeno sprejemanje šibkejših zaželenih signalov.Vrtljiv gumb

Par tipk

Zmanjševanje občutljivosti sprejemnika

zavrtite gumb v smeri urinega kazalca pritisnite na tipko ^

Povečevanje občutljivosti sprejemnika

zavrtite gumb v nasprotni smeri urinega kazalca pritisnite na tipko v

Uravnavanje zapore šuma z uporabo različnih tipov kontrol

Vaja na simulatorju VHF radijske postaje

Po vklopu VHF radijske postaje je potrebno s pomočjo vrtljivega gumba "SQ" najprej nastaviti zaporo šuma, da zmanjšamo motnje pri sprejemanju in optimiziramo občutljivost sprejemnika.


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM