Pozivni znak (Call Sign) je enolična alfanumerična oznaka plovila, ki ima enako vlogo kot registrska številka pri avtomobilu. Pozivni znak uporabljamo pri glasovnem postopku klica s pomočjo VHF radijske postaje in nam omogoča, da lahko ločimo med seboj dve plovili, ki imata enako ime.
Klicni znak je uporaben tudi, ko je ime plovila težko razumljivo (npr. ime plovila „Stožice“). Uporablja se lahko v postopku identifikacije preko vseh komunikacijskih sredstev.

Pozivne znake podeljuje Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK) za plovila, ki plujejo pod slovensko zastavo. Na podlagi pozivnega znaka je mogoče pridobiti informacije o samem plovilu in njegovem lastniku.

V primeru, da plovilo še nima svojega pozivnega znaka, mora njegov lastnik zaprositi zanj pri APEK, preden začne uporabljati VHF radijsko postajo.

Vsak pozivni znak se začne z alfanumerično predpono pozivnih znakov, ki predstavlja državo, pod katere zastavo pluje plovilo. Predpona pozivnih znakov za Slovenijo je S5, za Hrvaško 9A in za Italijo I. Predponi običajno sledi od dve do pet dodatnih alfanumeričnih znakov.

Primer: pozivni znak reševalnega patruljnega čolna KP-10 koprske kapitanije je S5K2010.

Tudi obalne postaje imajo svoj pozivni znak, saj imajo svojo radijsko postajo in jih lahko pokliče katerokoli plovilo.

Primer: pozivni znak Rijekaradio je 9AR.

Vse predpone pozivnih znakov so na voljo v prilogah.

Pozivni znaki za vsa plovila in CRS so na voljo na spletni strani ITU (www.itu.int/ITU-R/go/Mars/en) v podatkovni bazi MARS. V tej bazi so podrobnosti za vsako plovilo z registrirano radijsko postajo. Baza podatkov vključuje podatke o pozivnem znaku plovila, MMSI, Inmarsatove številke in še veliko več.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM