Ο ασύρματος VHF RT είναι ένα σύστημα εκπομπής λήψης, που συχνά λέγεται Πομποδέκτης (Tx/Rx), ο οποίος επιτρέπει στο χειριστή να εκπέμπει ή να λαμβάνει πληροφορίες μέσω φωνής. Μπορεί να είναι σταθερός ή φορητός.

RD64

Δείγμα ενός σταθερού ασυρμάτου VHF RT (Simrad RT64)

HT50

Δείγμα ενός φορητού ασυρμάτου VHF RT (Simrad HT50)

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ασυρμάτου VHF RT είναι ότι δε μπορεί να "απευθυνθεί" σε ένα συγκεκριμένο ασύρματο VHF. Μια εκπομπή φωνής σε έναν ασύρματο VHF RT μπορεί να ακουστεί από όλους τους άλλους ασυρμάτους VHF εντός εμβέλειας.

Λόγω αυτού οι ασύρματοι VHF εμπεριέχουν έναν Ελεγκτή VHF DSC. Η λειτουργία του θεωρείται διασταύρωση ανάμεσα σε ένα απλό τηλέφωνο και έναν ασύρματο VHF RT. Οι λειτουργίες DSC μέσω του Ελεγκτή ή του Modem DSC, που απλά στέλνει μια ριπή ψηφιακού κώδικα στο VHF CH 70, "καλεί" αυτόματα έναν άλλο ασύρματο VHF . Αυτό γίνεται γιατί κάθε Ελεγκτής VHF DSC διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό MMSI που λειτουργεί σαν τηλεφωνικός αριθμός. Υπάρχουν μόνο σταθεροί τέτοιοι ασύρματοι.

RD68

Δείγμα του ασυρμάτου VHF DSC (Simrad RD68)

Τα βασικά κομμάτια ενός ασυρμάτου VHF είναι:

 • Ένας δέκτης (Rx) με ένα ακουστικό ή και ένα μικρόφωνο,
 • Ένας πομπός (Tx) με ένα μικρόφωνο -το μικρόφωνο και το ακουστικό συνήθως συνδυάζονται σε μία συσκευή,
 • Ένας Ελεγκτής VHF DSC,
 • Μια κεραία που επιτρέπει λειτουργία simplex και duplex,
 • Παροχή ενέργειας - συνήθως μια μπαταρία 12 V ή 24 V.

Τοποθέτηση του ασυρμάτου VHF

Ο ασύρματος VHF πρέπει να τοποθετείται:
 • μακριά από τη βροχή και το άμεσο ηλιακό φως,
 • έτσι ώστε ο ήχος και η δόνηση της μηχανής ή άλλοι ήχοι να μη δυσκολεύουν το χειριστή να ακούσει,
 • σε μια άνετη θέση που να επιτρέπει την εύκολη χρήση και ανάγνωση των ενδείξεών του,
 • τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από την πυξίδα, μαγνητική ή ηλεκτρονική.
Συνήθως τοποθετείται στην καμπίνα των μικρών σκαφών ή στη γέφυρα των μεγαλύτερων. Συνίσταται να τοποθετείται ένα αδιάβροχο μικρόφωνο κοντά στο πηδάλιο, που να επιτρέπει στον υπεύθυνο να παρακολουθεί και τον ασύρματο.

Τοποθέτηση της κεραίας VHF

Η κεραία VHF πρέπει να τοποθετείται στο ψηλότερο σημείο ενός σκάφους για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια, για παράδειγμα στο κεντρικό κατάρτι ενός ιστοφόρου. Πρέπει να υπάρχει και μια κεραία έκτακτης ανάγκης, γιατί μπορεί να συμβούν ατυχήματα που να οδηγήσουν στην απώλεια της κεραίας VHF.

Σύνδεση με μια πηγή πλεύσης

Συνίσταται να συνδέετε τον ασύρματο με μια εξωτερική πηγή πλεύσης, για παράδειγμα ένα GPS ή ένα chartplotter. Έτσι ο ασύρματος VHF μπορεί να εντοπίζει τη θέση και την ώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση κινδύνου όπως εξηγείται στα επόμενα κεφάλαια.

RD68 linked to navigation source
Σύνδεση στην πληγή πλεύσης

Φορητός ασύρματος VHF

Οι φορητοί ασύρματοι VHF συνήθως χρησιμοποιούνται ως εφεδρικοί των σταθερών για εσωτερική επικοινωνία στα μεγάλα σκάφη και για χρήση στις σωσίβιες λέμβους γιατί είναι αυτοσυντηρούμενη μονάδα.

Σε σχέση με ένα σταθερό ασύρματο VHF οι φορητοί ασύρματοι VHF έχουν τρία μειονεκτήματα:

 1. Μειωμένη επάρκεια μπαταρίας. Να χρησιμοποιείτε τη χαμηλή ενέργεια κατά τις εκπομπές, όταν είναι δυνατό, και να μιλάτε καθαρά για να γίνεστε κατανοητοί με την πρώτη φορά γιατί η μετάδοση καταναλώνει γρήγορα τη μπαταρία.
 2. Πολύ περιορισμένη εμβέλεια ραδιοεπικοινωνιών VHF.
  • Η κεραία είναι κομμάτι του ίδιου του φορητού ασυρμάτου, οπότε το ύψος της είναι πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα μόνο 1,5 μέτρο σε μια σωσίβια λέμβο.
  • Για να διατηρηθεί η ενέργεια της μπαταρίας, στους φορητούς ασυρμάτους η μέγιστη ισχυς είναι μόνο 5 watt σε σχέση με τα 25 watt σε ένα σταθερό ασύρματο.
 3. Δεν έχουν ελεγκτή DSC.

Προϋποθέσεις της σύμβασης SOLAS

Τα σκάφη της SOLAS πρέπει να μεταφέρουν έναν ασύρματο ικανό να μεταδίδει κλήσεις DSC στο VHF CH 70. Ο ασύρματος VHF πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς το VHF CH 70 (αυτόματα).
Οι χειριστές ασυρμάτου πρέπει να τηρούν επίσης ημερολόγιο για τις κλήσεις του ασυρμάτου.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM