Tärkeysjärjestyksessä hätäsanomasta seuraavana olevan pikasanoma on kiireellinen aluksen tai henkilön turvallisuutta koskeva viesti. Sitä käytetään, kun ei ole välitöntä vaaraa ja avun tarvetta tai avun tarve ei ole täysin perusteltu. Tämä viestiluokka ohittaa tärkeysjärjestyksessä kaikki muut paitsi hätäsanomat.

Joskus on vaikea määrittää onko tilanne vakava ja välitön vaiko vain kiireellinen. Esimerkiksi, jos aluksesi on rikkoutunut ja on ajelehtimassa 20 minuutin kuluttua karille, on kyseessä hätätilanne. Jos karille ajelehtiminen taas kestää 4 tuntia, on kyseessä kiirellinen tilanne.

Jos sinulla on kiirellinen henkilön terveyttä koskeva tilanne ja kaipaat lääkinnällisiä ohjeita, sinut voidaan yhdistää avustavaan lääkäriin rannikkoradioaseman kautta. Jos taas kaipaat henkilön evakuointia, rannikkovartiosto voi evakuoida evakuoinnin tarpeessa olevan.

Pikasanoman lähetyksen VHF kanavalla 70 jälkeen, VHF -radio kytkeytyy automaattisesti VHF -kanavalla 16 ja pikaviesti puheella tuolla kanavalla aloitetaan proseduurisanalla PAN PAN. Pikasanomat voidaan osoittaa joko kaikille asemille tai yksittäiselle asemalle (ei kuitenkaan D-luokan DSC-ohjaimella).

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS or
(Name of individual station spoken 3 times)

THIS IS (MMSI of the vessel), (Name of the vessel spoken 3 times), (Call sign of the vessel)

POSITION (Vessel's position)

(Reason for call, Assistance required, Number of people onboard, Information that could help rescue)

OVER
Malliesimerkki pikaviestistä

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS

THIS IS 278054321, Spinaker, Spinaker, Spinaker, call sign Sierra 5 Lima 1 2

POSITION 450 36' North 0130 32' East

Medivac

Injured crewman requires medical evacuation

Steaming towards Trieste speed 6 knots

OVER
Malliesimerkki pikaviestistä

Harjoittele VHF -radio simulaattorilla

Seuraavassa käydään läpi pikasanoman lähetys VHF -kanavalla 70 DSC -ohjainta käyttäen:
  1. Paina Call -näyttöpainiketta
  2. Paina Type -näyttöpainiketta kahdesti selataksesi pikasanomatyypit lävitse.
  3. Paina Send -näyttöpainiketta
  4. Paina E -painiketta


Pikasanoman muodostaminen ja lähetys VHF kanavalla 70

Pikasanoma lähetetään kaikille aluksille (All Ships) VHF -kanavalla 70. Lähetyksen jälkeen siirry lähettämään puheviesti VHF kanavalle 16 aloittaen proseduurisanalla PAN PAN.

Pikasanoman vastaanotto

Vastaanotettuasi DSC pikasanoman VHF kanavalla 70 VHF -radio siirtyy automaattisesti kanavalle 16, jolla puheella välitetty pikaviesti tulee kuunnella. Jos olet avustuksen mahdollistavassa asemassa, sinun tulee vastata puheviestiin VHF kanavalla 16. Jos vastaanotat pikasanoman, jota ei seuraa pikaviesti, odota 3 minuuttia ja ilmoita viranomaisille ja palaa normaaliin työskentelyyn.

Harjoittele VHF -radio simulaattorilla

Pikasanoman vastaanoton jälkeen paina OK -näyttöpainiketta hälytysäänen lopettamiseksi ja näytön tyhjentämiseksi. Paina STOP -näyttöpainiketta vain hälytysäänen lopettamiseksi.


pikasanoman vastaanotto
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM