Vaimennin (Mute) -kytkin on joko kierrettävä (myötä- ja vastapäivään) tai painettava nappula (^ ja v), jolla säädetään vastaanottimen herkkyyttä ja säädetään näin myös tulevien radio signaalien määrää.

Tästä syystä se voi siis vaikuttaa radion kykyyn vastaanottaa viestejä. Se ei vaikuta kaittimesta tai kuulokkeesta kuultavan signaalin äänenvoimakkuuteen.

Nostamalla vaimennuksen tasoa lasketaan vastaanottimen herkkyyttä ja päinvastoin. Vaimennuksen ollessa alhaalla vastaanotin vastaanottaa paljon heikkoja signaaleja, mukaanlukien staattista ja ilmankehän melua, joka aiheuttaa kaiuttimen rätinää ja suhinaa siloin, kun ei vastaanoteta signaalia. Tämä on hyödyllinen merkki siitä, onko äänenvoimakkuus optimaalisella tasolla viestien selkeään vastaanottoon.

Taustamelua ei kuitenkaan kestä kuunnella kovinkaan kauan, joten nostamalla vaimennuksen tasoa löytyy kohta, jossa taustamelu äkillisesti lakkaa. Tämä on oikea vaimennustaso eli vastaanottimen herkkyyttä on säädetty niin, ettei ei-toivottu signaaleja kuulla ja toivotut signaalit voidaan vielä vastaanottaa. Nostamalla vaimennusta edelleen on mahdollista laskea vastaanottimen herkyyttä niin, että menetetään kyky vastaanottaa heikkoja toivottuja signaaleja.Kierrettävä Vaimennus -kytkin

Painettava Vaimennus -kytkin

Vaimennustason nostamiseksi

käännä kytkintä myötäpäivään
paina nuolipainiketta ^

Vaimennustason laskemiseksi

käännä kytkintä vastapäivään
paina nuolipainiketta v

Vaimennustason säätö eri painikkeilla

HArjoittele MF/HF -radio simulaattorilla

Kytkettyäsi MF/HF -radion päälle, on tarpeellista säätää vastaanottimen vaimennus sopivalle tasolle tarpeettoman melun poistamiseksi ja vastaanottimen herkkyyden optomoimiseksi.


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM