Simplex on kommunikointitapa, jossa molemmat lähettäjä ja vastaanottaja toimivat yhdellä (tai samalla) taajuudella. Esim. VHF kanavalla 12 ja VHF kanavalla 16. Simplex -kanavalla ei ole mahdollista lähettää ja vastaanottaa samanaikaisesti. Simplex -kanavia käytetään pääsääntöisesti hätä-, pika-, turvallisuus- ja ruutiiniviestintään satama-, luotsaus-, laiturointi- ja laivojenvälisissä toiminnoissa. Koska käytetään yhtä kanavaa, lähetykset kuuluvat kaikissa VHF -radioissa.Aseta hiiri aluksen tai rannikkoaseman päälle ja näet kuka kuulee VHF -radiossaan lähetyksen.

Duplex -kanavia käytetään normaalisti vain alusten ja rannikkoasemien väliseen radioliikenteeseen, satamatoimintoihin ja alusten liikkeiden seurantaan. Duplex -kanavia käytettäessä aluksen lähetys kuullaan ainoastaan rannikkoasemalla, mutta kaikki samalla kanavalla olevat kuulevat rannikkoaseman lähetyksen. Esim. VHF kanava 23 on usein julkiseen viestintään käytetty Duplex kanava. Rannikkoasema lähettää taajudella 161,75 MHZ ja vastaanottaa taajuudella 157,15 MHz. Tämä tarkoittaa, että kaksi rannikkoasemaa eivät voi keskustella käyttäen kanavaa 23. Se on hyväksyttävää, koska rannikkoasemien väliseen viestintään ei ole tarvetta. Vastaavasti alus lähettää taajuudella 157,15 MHz ja vastaanottaa taajuudella 161,75 MHz. Myöskään alukset eivät voi keskustella käyttäen kanavaa 23. Se on hyväksyttävää, koska kanavaa ei ole tarkoitettu alusten väliseen kommunikointiin. Duplex -kanavalla on mahdollista lähettää ja vastaanottaa samanaikaisesti, niinkuin tavallisella puhelimellakin. Tämä vaatii kuitenkin duplex -radion ja kaksi antennia tai erityisen duplex -suodattimen, joka on asennettu ainoastaan suurempiin aluksiin
Aseta hiiri aluksen tai rannikkoaseman päälle ja näet kuka kuulee VHF -radiossaan lähetyksen.

Lukija saattaa ihmetellä miksi kaikki kanavat eivät ole vain simplex -kanavia ja vastaus on, jotta voidaan tarjota yksityisempi vaihtoehto henkilökohtaiseen ja kaupalliseen viestintään ja saada tavallista puhelinta vastaava yhteysmuoto.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM