VHF RT radio on lähettävä ja vastaanottava järjestelmä, jota usein kutsutaan lähetinvastaanottimeksi (Transceiver (Tx/Rx). Järjestelmä sallii operaattorin lähettää ja vastaanottaa puheviestejä. VHF -radio voi olla joko kiinteästi asennettu tai kannettava.

RD64

Esimerkki kiinteästi asennetusta VHF -radiosta (Simrad's RT64)

HT50

Esimerkki kannettavasta VHF -radiosta (Simrad's HT50)

Yksi VHF -radion suurimmista haittapuolista on, että sillä ei voi "soittaa" ainoastaan tiettyyn toiseen VHF -radioon. VHF-radiolla lähetetty viesti voidaan kuulla kaikilla kuuluvuusalueella olevilla VHF -radioilla.

Tämän vuoksi VHF -radioihin on integroitu VHF DSC ohjain. Sen toimii tavallaan tavallisen puhelimen ja VHF RT radion välimuotona. DSC toimii DSC ohjaimen tai modeemin välityksellä, joka yksinkertaisesti lähettää sarjan digitaalista koodia VHF kanavalla 70, "soittaen" automaattisesti toiseen VHF -radioon. Tämä on mahdollista, koska jokainen VHF DSC ohjain on annettu puhelinnumeron tapaan toimiva uniikki MMSI -numero. DSC ohjaimen saa ainoastaan kiinteästi asennettaviin radioihin.

RD68

Esimerkki VHF DSC radiosta (Simrad's RD68)

VHF -radion pääosat ovat:

 • Vastaanotin (Rx) kuulokkeella ja/tai kaiuttimella varustettuna;
 • Lähetin (Tx) mikrofonilla – mikrofoni ja kuuloke on usein yhdistetty yhdeksi luuriksi;
 • VHF DSC ohjain;
 • Simplex ja Duplex -lähetykset mahdollistava antenni;
 • Virtalähde - usein 12 V tai 24 V akku.

VHF radion sijoittaminen

VHF -radio täytyy sijoittaa:
 • Suojaan säältä ja suoralta auringon valolta,
 • niin, ettei konemelu, värähtely tai taustamelu häiritse operaattorin kuulemista,
 • helpon käytön ja näytön lukemisen mahdollistamaan paikkaan
 • ainakin metrin päähän kompasseista, niin magneettisista ja sähköisistä.
Sijoitetaan yleensä pienen aluksen hyttiin tai suurempien alusten komentosillalle. Vedenpitävä lisäkaiutin suositellaan sijoitettavaksi ohjauspaikalle niin, että vahdissa oleva henkilö voi tarkkailla myös VHF -radiota.

VHF -antennin sijoitus

VHF -antenni tulisi sijoittaa aluksen korkeimpaan paikkaan parhaan mahdollisen kuuluvuuden saavuttamiseksi, esimerkiksi purjealuksen maston huippuun. Vara VHF -antenni suositellaan mukana pidettäväksi, koska VHF -antennin menettämiseen johtavia onnettomuuksia saattaa sattua.

Navigointi lähteeseen yhdistäminen

On suositeltavaa yhdistää VHF -radio ulkoiseen navigointilähteeseen, esimerkiksi GPS -vastaanottimeen tai karttaplotteriin. Näin VHF -radio saa paikan ja ajan. Tämä on erittäin tärkeää hätätilanteessa, niin kuin yksityiskohtaisemmin tulevissa kappaleissa kerrotaan.

RD68 linked to navigation source
Yhdistäminen navigointilähteeseen

Kannettava VHF -radio

Kannettavaa VHF -radiota käytetään useimmiten kiinteän radion tukena, laivan sisäisessä viestinnässä suuremmilla aluksilla ja pelastuslautoilla, koska se täysin omavarainen yksikkö.

Verrattuna kiinteään radioon, kaikki kannettavat VHF -radiot kärsivät kolmesta haittapuolesta:
 1. Rajoitetusta akkukestosta. Käytä matalampaa lähetystehoa aina, kun mahdollista. Puhu selkeästi tullaksesi ymmärretyksi ensimmäisellä kerralla, koska lähettäminen kuluttaa akkua nopeasti.
 2. Erittäin rajoitetusta kuuluvuudesta.
  • Antenni on osa itse radiota, joten se on erittäin lyhyt. Esimerkiksi pelastuslautassa ainoastaan 1,5m.
  • Akun säästämiseksi, kannettavan radion korkeampi lähetysteho on vain 5 wattia verrattuna kiinteän 25 wattiin.
 3. Niissä ei ole DSC ohjainta.

SOLAS -konvention vaatimukset

SOLAS aluksissa täytyy olla VHF -radio, joka kykenee lähettämään DSC -viestejä VHF kanavalla 70. VHF -radion täytyy kyetä automaattisesti ja jatkuvasti tarkkailemaan VHF kanavaa 70. Radion käyttäjät ovat velvollisia pitämään myös radiopäiväkirjaa.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM