VHF RT radio postaja je predajno/prijemni uređaj. S njom je moguća predaja i prijem govornih poruka, zato je često nazivamo i transceiver (Tx/Rx). Postaja može biti fiksna (ugrađena) ili prijenosna.

RD64

Fiksna VHF RT radio postaja (Simrad RT64)

HT50

Prijenosna VHF RT radio postaja (Simrad HT50)

Pomoću VHF RT radio postaje nismo u mogućnosti pozvati samo jednu točno određenu VHF RT radio postaju, jer našu glasovnu poruku čuju sve postaje u našem dometu.

Zbog toga se na VHF RT radio postaju ugrađuje DSC kontrola, koja radio postaju pretvara u kombinaciju uobičajenog telefona i VHF RT radio postaje. DSC kontrola omogućuje nam slanje digitalnog selektivnog poziva preko VHF CH 70. Na taj način aktiviramo "zvono" pozvane VHF radio postaje. To nam omogućava MMSI broj, koji djeluje na isti način kao broj telefona. DSC kontrola je ugrađena isključivo na ugrađenim VHF radio postajama.

RD68

VHF DSC radio postaje (Simrad RD68)

Glavni djelovi VHF radio postaje su:

 • prijemnik (Rx) sa slušalicom i/ili zvučnikom;
 • predajnik (Tx) s mikrofonom (mikrofon i slušalica obično su zajedno);
 • DSC kontrola;
 • antena, koja omogoćava simplex i duplex način djelovanja;
 • napajanje - obično 12 V ili 24 V baterija.

Montaža VHF radio postaje

Pri montaži VHF radio postaje trebaju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:
 • postaja ne smije biti ispostavljena vremenskim neprilikama i direktnom suncu,
 • postaju montirajte tako, da komunikaciju ne ometaju zvuk i vibracije motora i ostali zvukovi iz okolice,
 • rukovanje postajom ne smije biti ometano,
 • postaju montirajte minimalno 1 m od kompasa.
Na manjim plovilima postaju montiramo u kabinu, a na većim na komandnom mostu. Preporučeno je montirati vodootporni zvučnik u blizini kormila. Time je osigurana stalna kontrola i bdijenje.

Montaža VHF antene

Antenu treba smjestiti na najviše moguće mjesto na plovilu (npr. jarbol). Time osiguravamo najveći mogući domet VHF radio signala. Preporučuje se pričuvna antena na plovilu u slučaju kvara ili gubitka.

Veza sa opremom za navigaciju

Preporučeno je, da VHF radio postaju povežemo sa navigacijskim uređajem (GPS ili chartplotter). Na taj način VHF radio postaja u svakom trenutku dobiva svježe informacije o poziciji i točnom vremenu, što je veoma važno u hitnim slučajevima, koji su opisani u slijedečim poglavljima.

RD68 linked to navigation source
povezava z navigacijsko opremo

Ručna VHF radio postaja

Ručna radio postaja obično služi kao pričuva u slučaju kvara fiksne VHF radio postaje, a možemo je upotrebljavati i za međusobnu komunikaciju na većim brodovima ili brodicama za spašavanje.

U usporedbi sa fiksnom VHF radio postajom, ručna ima slijedeče nedostatke:
 1. Ograničen kapacitet baterije. Ako je ikako moguće, upotrebljavajte smanjenu izlaznu snagu i govorite razgovjetno, kako ne bi morali ponavljati poruku i time prekomjerno trošili energiju.
 2. Veoma ograničen domet VHF radio komunikacije.
  • Antena je montirana na slušalicu što je posljedično veoma nisko, npr. brodica za spašavanje samo 1,5 m iznad razine mora.
  • Zbog štednje baterije, maksimalna izlazna snaga je 5 W (fiksna VHF radio postaja ima maksimalnu izlaznu snagu 25 W).
 3. Nemaju ugrađenu DSC kontrolu.

Zahtjevi SOLAS konvencije

SOLAS plovila moraju imati ugrađenu fiksnu VHF radio postaju, koja ima mogućnost slanja DSC poziva na VHF CH 70. VHF radio postaja mora neprestano pratiti VHF CH 70 (automatski).
Radiooperateri moraju voditi radio dnevnik u koji se bilježe svi pozivi.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM