Nakon što se počela upotrebljavati oprema za radio komunikaciju, sigurnost na moru se znatno povečala. U samom početku, nije bilo precizirano, na koji način bi poziv pogibelji trebalo proslijediti organizacijama za traganje i spašavanje na moru. Najčešće su se brodovi na prethodno određenim frekvencijama, međusobno obavještavali. Zbog toga često nije bilo nikakvog odaziva na takav pozive. Taj je problem riješen uspostavljanjem sustava GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System - univerzalni pomorski sustav za pogibelj i sigurnost na moru).

Sustav GMDSS je važan dio IMO (International Maritime Organisation - Međunarodna pomorska organizacija) SOLAS konvencije(Safety Of Life At Sea - Zaštita ljudskih života na moru). Sustav GMDSS bazira na međunarodno dogovorenim postupcima sigurnosti, vrstama komunikacijskih uređaja i protokola komunikacije, koji se upotrebljavaju za lakše i brže spašavanje, a time povećanje sigurnosti na moru.

Metode i postupci GMDSS sustava za alarmiranje pomoću radio komunikacije u akciji spašavanja povezuju MRCC ( Maritime Rescue and Coordination Centres - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru), obalne radio postaje (CRS - Coast Radio Station) i sva plovila u blizini, koja mogu pružiti pomoć pri spašavanju. Takav način alarmiranja brod-obala, garantira brzu i djelotvornu akciju SAR (Search and Rescue - traganje i spašavanje). Sve SAR aktivnosti vode najbližji MRCC i MRSC (Maritime Rescue Sub Centre - podsredišnjica spašavanja na moru, što se odnosi na lučke kapetanije).

GMDSS sustav garantira automatsko slanje MSI poruka (MSI - Maritime Safety Information - obavijesti iz područja pomorske sigurnosti) sa obalnih radio postaja svim brodovima.

Sustav GMDSS propisuje obveznu ugradnju radio uređaja za sva SOLAS plovila ovisno od njihovog GMDSS područja plovidbe.

SOLAS plovila su sva teretna plovila nosivosti preko 300 GRT in sva putnička plovila, osim nekih izuzetaka. Detaljna definicija SOLAS plovila - ALRS 5. knjiga.

Za non-SOLAS plovila ugradnja GMDSS radio uređaja nije obvezna, ali se ipak upotrebljava, jer povećava sigurnost na moru.

Neke zemlje su upravo zbog povećanja sigurnosti, za plovila pod njihovom zastavom odredile obvezu ugradnje radio uređaja i za non-SOLAS plovila. U mnogim zemljama moraju plovila kaja se iznajmljuju (čarter), obvezno imati ugrađenu VHF radio postaju.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM