A hajó minden elektromos rendszerét, így a rádiós kommunikációs eszközöket is biztosítékok (angolul: fuse[s]) védik a túl nagy áramtól. A biztosítékok átengedik a normál áramot, de megakadályozzák a túlságosan nagy áramok átfolyását, amelyek esetleg kárt okozhatnának a hajó elektromos berendezéseiben.
fuse
Biztosíték (egy példa)

Nem minden biztosíték egyforma: vannak gyors, lassú, késleltetett, lomha, ultragyors biztosítékok, amelyek a túláramra való reagálásuk reakcióidejében különböznek egymástól.

A biztosítékok jelölése:
  • F 5A/60V, ez egy gyors (F, Fast) biztosíték, névleges (engedélyezett maximum) áramerősség 5A, névleges (engedélyezett maximum) feszültség 60V
  • S 100mA/250V, ez egy lomha (S, slow) biztosíték, névleges (engedélyezett maximum) áramerősség 100mA, névleges (engedélyezett maximum) feszültség 250V
  • T 400mA/250V, ez egy késleltetett (T, time-delayed) biztosíték, névleges (engedélyezett maximum) áramerősség 400mA, névleges (engedélyezett maximum) feszültség 250V

A biztosíték kiégése után először az okot kell megkeresni - ha van ok, akkor legközelebb, a csere után is elő fog fordulni. Fontos megemlíteni, hogy a lassú, késleltetett (lomha) biztosítékok esetén öregedés is van, a sokéves biztosítékok "csak úgy" is kiéghetnek.

Ha nincs pontosan azonos értékű biztosíték kéznél, kisebbet is lehet használni, de nagyobbat szigorúan tilos!

Gyors biztosítékot lassúra cserélni szintén tilos (a rádiók különösen érzékenyek a túláramra). Lassút gyorsra cserélni lehet, de nem érdemes, mert ott, ahol lassú biztosíték kell, a gyors szinte azonnal, magától ki fog égni (mert nem oda való).

Kismegszakítók használata

A fedélzeti elektromos rendszerek kialakításánál érdemes megfontolni automata kismegszakítók használatát. Ugyanúgy, mint a lakásban, a "kiment" biztosítékot fel lehet kapcsolni - nincs szükség a tartalékok keresgélésére, jóval nagyobb biztonságot nyújtva ezáltal.

Tudni kell azonban, hogy a kismegszakítók általában lassabbak (elektromechanikus berendezések, hasonlóak a vasaló automata - bimetál, ikerfémes - kapcsolójához), ezért vagy van hozzájuk külön egy másik áramkör, amit a gyors kioldás érdekében építenek be (ez a gyakoribb), vagy erre az esetre gyors biztosíték adja a védelmet.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM