A SART (Search and Rescue [Radar] Transponder) a vészjelző berendezéseket kiegészítő, hordozható eszköz. A SART bármely kutató/mentő egységet (hajót, repülőgépet, helikoptert) képessé tesz arra, hogy a fedélzeti radarja segítségével megtalálja a túlélőket.

Vészhelyzet esetén, ha el kell hagyni a hajót, a SART jeladót át kell vinni a mentőcsónakba vagy a mentőtutajba. Legalább 1m magasra kell szerelni (általában fel kell akasztani) és azonnal "készenlét" módba (Standby) kell kapcsolni. Ebben az állapotában a berendezés a kutató egységek X radarjának (9.2 - 9.5 GHz) jeleire "válaszolni" képes: a fedélzeti radarok képernyőjén különleges jel mutatja a jeladó távolságát és irányát. Modelltől függően az is lehetséges, hogy a radar sugarai bekapcsolják a jeladón elhelyezett jelzőfényt, vagy hangjelzést.

SIMRAD SA50SIMRAD SA50 SART

SART jeladó

Amikor SART jeladó a kutatóegységek radarjai által kibocsátott rádióhullámokat észlel, "adás" (Transpond) módba kapcsol, és a túlélők számára fény- és hangjelzést is ad.

A SART válaszjelét a fedélzeti radarok képernyőjén 12 pont, körív vagy kör jelzi, félreérthetetlenül mutatva, hogy az adott helyen egy vészhelyzeti jeladó lépett működésbe. A 12 jel által mutatott egyenes a SART iránylatát, a radarkép középpontjához legközelebb eső jel a SART jeladó helyét mutatja a képernyőn.


Sart signal on the radar

A radarképernyőn megjelenő, különleges jel

Hogy pontosan milyen jel látszik a képernyőn, az a SART-jeladó (B pont) és a kutatóegység (A pont) közötti távolságtól függ.

1 tmf-nél nagyobb távolság esetén 12 pont látszik:

SART pattern

1 tmf-nél kisebb távolság esetén a pontok körívekké változnak:

SART pattern

A SART pontos helyére érkezve a körívek koncentrikus körökké változnak:

SART pattern
Nézd meg, hogyan változik a hajó fedélzeti X-radarjának képernyőjén (A pont) a SART-jeladó radarképe (B pont) a távolságuktól függően


Nézd meg, hogyan változik a helikopter fedélzeti X-radarjának képernyőjén (A pont) a SART-jeladó radarképe (B pont) a távolságuktól függően

Teendők SART jel vétele esetén

Ha a radar SART jeladó által sugárzott adást vesz, a következőket kell tenni:
  • tájékoztatni kell a legközelebbi MRCC-t vagy SRC-t (az MRCC fogja koordinálni a felkutatási és mentési tevékenységet, valamint utasításokat, segítséget fog adni, hogy a mentés minél hatékonyabb legyen),
  • meg kell próbálni kapcsolatba lépni az esetleges túlélőkkel VHF rádión a 16-os csatornán (a túlélőknél lehet, hogy van kézirádió),
  • meg kell próbálni vizuálisan azonosítani a SART-jeladó helyét (amennyiben lehetséges),
  • irányt kell változtatni (amennyiben lehetséges) a SART-jeladó vélt helyén lévő esetleges mentőcsónak, mentőtutaj felkutatásának érdekében.

A SART-jeladó helyes használata

Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb távolságról is észlelni lehessen a SART-jeladó által kisugárzott jeleket, a jeladót függőlegesen, legalább 1m-rel a tengerszint felett kell elhelyezni. Minél magasabban van a jeladó, annál messzebbről észlelhető (hiszen az általa használt rádióhullámok a látható fényhez hasonlóan, egyenesen terjednek).

Mindezeken túl a SART-jeladót nem szabad eltakarni semmilyen fémtárggyal (vagy felfújható radar reflektorral).

Ha a jeladó 1m-rel, a kutatóhajó radarja 15m-rel a tengerszint felett van elhelyezve, lehet, hogy akár 5tmf távolságról is észlelhető lesz a SART-jeladó. Ez a távolság jelentősen növekszik (kb. 40tmf-ig), ha a kutatásban részt vesz legalább 1000m magasságban haladó helikopter vagy repülőgép is.

A SART-hoz általában adnak egy olyan teleszkópos rudat, amellyel a megfelelő magasságba lehet emelni az eszközt (külső felszerelés). Van olyan megoldás is, hogy a mentőcsónak/mentőtutaj belsejében, felhúzókötéllel kell a szükséges magasságra emelni a berendezést (belső felszerelés).

Általában van valamilyen kötél a SART-hoz rögzítve, amellyel a mentőcsónakhoz lehet kötni. Ha a jeladó beesne a vízbe, ennél a kötélnél fogva ki lehet húzni.

SART Mounting

A SART-jeladó helyes felszerelése: 1 - belső felszerelés, 2 - külső felszerelés

A SART-jeladó tárolása

A SART-jeladót sokszor a mentőcsónakban/mentőtutajban tárolják, leggyakrabban azonban a fedélzeten, olyan, könnyen hozzáférhető helyen tartják, ahonnan a hajó elhagyása esetén gyorsan magához tudja venni a hajós (például a hídon, a vészkijárat mellett).

A jeladó helyét az IMO előírásai szerint kell megjelölni a fedélzeten.

IMO SART Safety sign

SART-jeladó helyére vonatkozó IMO fedélzeti biztonsági jelzés

A jeladót legalább 1m-es távolságban kell tartani minden mágneses tértől (iránytűtől, hangszóróktól), és ügyelni kell arra, hogy a felszerelés során a jeladó ne kerülhessen a hajó saját radarja fő sugárnyalábjának útjába.

SOLAS egyezmény szerinti előírások

A SOLAS hajókon 500 GRT alatt egy jeladónak, 500 GRT esetén és felette két jeladónak kell lennie. Kompok esetén minden négy mentőcsónakra jutnia kell egy jeladónak. A SOLAS előírásai szerint a SART-jeladóknak olyan akkumulátorral kell rendelkezniük, amely "készenléti" módban 96 órán át, folyamatos "adás" módban 8 órán át elegendő energiát szolgáltat.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM