Az EPIRB olyan jeladó, amely önállóan is használható vészjelző berendezés - a veszélybe került hajó vagy ember azonosításához szükséges adatokat, valamint a jeladó pillanatnyi GPS koordinátáit is sugározza. Az EPIRB az Emergency Position Indicating Radio Beacon rövidítése, ennek jelentése kb: Vészhelyzeti, pozíciójelző rádiós jeladó. Magyarországon, arra is utalva, hogy a tengeren használt EPIRB úszik a víz felszínén, az EPIRB-bólya elnevezés a leggyakoribb.

Simrad EG50 EPIRB

EPIRB-bólya

Kötelező regisztráció

Minden EPIRB tartalmaz egy előre beállított, megváltoztathatatlan azonosítószámot. Ezt az azonosítót a gyártó, vagy néha a disztribútor állítja be, minden esetben még az előtt, hogy az eszköz végfelhasználóhoz kerülne. Az azonosító tartalmaz egy háromjegyű ország azonosító kódot. Ez annak az országnak a kódja, amely az adott EPIRB-bólya regisztrációs adatait kezeli (tehát ennek a kódnak nincs köze a végfelhasználóhoz, bár kétségtelen, hogy sokszor ez ugyanaz az ország, mint amelyik ország lobogóját a hajó viseli). Ezt a kódot (és az összes többi kódot) a berendezés azonosítótábláján találhatjuk meg, amely a hajó neve kivételével minden ismert adatot tartalmaz. A hajó nevének - azaz a felhasználó adatainak - megadása, hatósági regisztrációja a vevő felelőssége. Ezzel kapcsolatban az összes teendő egy űrlap kitöltése, a szükséges adatok megadása, majd az űrlap elküldése postán vagy faxon, használat előtt megvárva a visszaigazolást a regisztráció sikerességéről.

EPIRB identity label
EPIRB azonosítótábla

Egyik hajóról a másikra átadni az EPIRB-bólyát csak akkor lehet, ha a megfelelő hatóságoknál a regisztrációs adatok átvezetése megtörtént.

Az EPIRB-bólya részegységei

Az EPIRB-bólyák általában a következő részegységekből állnak:

 • Antenna; működés (adás) közben (közel) függőlegesnek kell lennie,
 • Vízkapcsoló (Sea Switch); automatikusan aktiválja az EPIRB-et, ha a berendezés vízbe kerül (nem minden modellnél van ilyen kapcsoló!)
 • Aktiváló kapcsoló; az EPIRB kézi aktiválására való,
 • Tesztelő kapcsoló; az EPIRB teszt programját indítja el,
 • Kötél; egy olyan kötél, amellyel az EPIRB-bólyát a mentőcsónakhoz lehet kötni,
 • Villanófény; az EPIRB-bólya, miután aktiválták, erős villanó fényjelzést ad, ezzel segítve a mentőcsapatok munkáját,
 • LED-ek, hangjelző (berregő); az EPIRB-bólya aktuális működését, teszteredményeit lehet vele áttekinteni, ellenőrizni,
 • Belső áramforrás, amely legalább 48 órányi adásidőre elegendő tápellátást biztosít,
 • GPS pozíció javítás (nem minden berendezésen van, bár a legtöbbre szerelnek).

EPIRBs may either be portable and capable of being manually activated or they must be able to be deployed automatically without any operator intervention.

Az EPIRB-bólyák lehetnek hordozhatóak (és ezen belül automatikus, vagy kézi indításúak), vagy teljesen automatikus indításúak (az ilyen berendezéseknek felhasználói beavatkozás nélkül indíthatónak kell lenniük)

Kézi aktiválású EPIRB-bólyák

A kézi aktiválású EPIRB-ek kedvtelési hajókon, kisebb vitorlásokon tehetnek jó szolgálatot. Általában megfelelő beépítő kerettel lehet megvásárolni ezeket a berendezéseket, és amikor nincsenek a helyükre "pattintva" a hajón, van lehetőség a vízkapcsoló kiiktatására (így a valamiért megnövekedett, összegyűlt pára nem indítja be a riasztást).

EPIRB in carrysafe collarEPIRBs removable collar

EPIRB hordozókengyelben, a nyíl arra a mágnesre mutat a hordozókengyelen, amely kiiktatja a "Sea Switch"-et

Automatikus aktiválású EPIRB-bólyák

SOLAS hajókon automatikus indítású EPIRB-bólyákat kell használni. Az ilyen berendezések műanyag tokban vannak, amely kiiktatja a vízkapcsolót. Azonban ha a hajó süllyedni kezdene, egy HRU-nak (Hydrostatic Release Unit, hidrosztatikus kapcsoló) nevezett egység egy rugóval gondoskodik arról, hogy a műanyag tok fedele lepattanjon és elengedje a bólyát, ezzel újra használatba helyezi a vízkapcsolót és a riasztás automatikusan beindul, ha a bólya 4-5m mélyre süllyed, majd az EPIRB-bólya felúszik a víz felszínére.


EPIRB HRU

A HRU (sárga címkés), alatta jól látszik az összenyomott rugó

EPRIB automatic release sequence

Az automatikus indítás folyamata

Mi történik az EPIRB-bólya aktiválása után?

Az EPIRB-bólya aktiválása után olyan rádióüzeneteket kezd folyamatosan sugározni, amelyek tartalmazzák a poícióját és az azonosítóját. Ezeket a jelzéseket műholdak veszik, és továbbítják a legközelebbi MRCC-hez. A következő lépésben az MRCC dekódolja a regisztrációs adatokat kezelő ország kódját, utána a regisztrációs adatbázisból kiderül, hogy az eszköz kihez van regisztrálva, és kapcsolatba próbálnak lépni az űrlapon megadott kapcsolattartóval. Ha nem sikerül gyorsan hozzájutni ezekhez az információkhoz, az lassítja a mentési munkálatokat. A kutató-mentő alakulatok minden információ birtokában, meglehetősen pontos helyzetinformációval felvértezve látnak neki a mentési munkáknak; az EPIRP pontos pillanatnyi helyzetét rádiós iránymérő berendezésekkel is igyekeznek behatárolni.

A következő fejezetben részletesen tárgyaljuk az EPIRB aktiválása utáni események sorozatát.

Az EPIRB-bólya tárolása

A kézi indítású EPIRB felszerelő kerete legjobb helyen vészkijárat mellett, jól látható helyen van.

Az automatikus indítású EPIRB tokja legjobb helyen ott van, ahol biztosan nem fog beleakadni semmibe, ha a hajó süllyedni kezd és a bólyának a felszínre kell jutnia. Tipikusan ilyen hely a híd széle, a híd feletti területek.

A felszerelés helyének megválasztásakor érdemes továbbá figyelemmel lenni az alábbiakra:
 • Könnyen hozzáférhető legyen, veszély esetén is.
 • Legalább 1m távolságra legyen minden mágnesen berendezéstől.
 • Legalább 2m távolságra legyen minden radarantennától.
 • Ne érjék közvetlenül a hullámok.
 • Kerülendőek az olyan helyek, ahol esetleg nincs elég tér a fedél "ledobásához" vagy a karbantartáshoz.
Az EPIRB-bólyákhoz általában adnak egy egyszerű, öntapadós használati útmutatót, ezt a bólya mellé kell felragasztani, veszély esetén is jól látható helyre.
EPIRB instruction plate
Utasítások veszély esetére

Az IMO előírásai szerint meg kell jelölni a hajókon az EPIRB helyét.

IMO EPIRB Safety Sign

IMO szerinti EPIRB elhelyezésre utaló jelölés

SOLAS egyezmény szerinti előírások

A SOLAS hajókon COSPAS-SARSAT EPIRB-nek kell lennie (406 MHz és 121.5 MHz frekvencián sugározzanak - a 121.5 MHz azonban lassan kiszorul a használatból). A rádiójeleket az adatok továbbításán kívül az adás pontos helyének meghatározására is használják.

A SOLAS egyezmény szerinti hatékonysági előírások alapján az EPIRB-bólyákat olyan áramforrással kell ellátni, amely legalább 48 folyamatos adásidőre elegendő tápellátást biztosít.

Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM