A leggyakoribb, szinte minden NAVTEX vevőn előforduló kezelőszerv és beállítási lehetőség:

 • Power ON/OFF: a vevő be- és kikapcsolására szolgáló kapcsoló
 • Dimmer: Minden vevőnek van valamilyen (akár egyszerű) kijelzője, ehhez tartozik háttérvilágítás is. Ezt lehet állítani a DIM segítségével.
 • Egycsatornás vevőkön: frekvenciaválasztó kapcsoló
 • CRS választás: kiválasztható, hogy melyik CRS üzeneteit vegye a készülék az adott (beállított) NAVAREA-n belül. Minden CRS-nek vagy egy azonosítója, és ehhez az azonosítóhoz két- vagy háromféle vételi módot lehet beállítani:

- RECEIVE mód - az üzeneteket az adott állomástól venni fogja a készülék,
- IGNORE mód - az üzeneteket az adott állomástól nem fogja venni a készülék
- AUTO mód - RECEIVE vagy IGNORE, attól függően, hogy éppen hol jár a hajó (ehhez viszont küldő pozícióadatok kellenek, pl. GPS-ből)

A legtöbb berendezés kisbetűvel írja ki az IGNORE, nagybetűvel a RECEIVE módhoz beállított CRS-ek azonosítóit.

 • Üzenettípusok beállítása - minden készüléken állítható, hogy mely üzeneteket vegye a berendezés (kivéve a "kikapcsolhatatlan" üzenettípusokat):

- RECEIVE mód - az adott típusú üzeneteket venni fogja a készülék,
- IGNORE mode - az adott típusú üzeneteket nem fogja venni a készülék.

Az A, B, D üzeneteket mindig venni kell (MO ajánlás: az L-t is érdemes venni).

A legtöbb berendezés kisbeűvel jelzi az IGNORE, nagybetűvel a RECEIVE módhoz beállított üzenettípusokat.

 • Bejövő üzenetekkel kapcsolatos riasztás - legyen-e hangjelzés az adott (pl. D) típusú üzenetek vétele esetén
 • Hibaarány-szűrés - a maximális hibaarány, amelynél egy adott üzenetet a vevő még elfogad. Efölött nem tekinti "vett"-nek az üzenetet. Általában 30% körüli értéket szoktak beállítani.
A NAVTEX vevők általában minden CRS-től vesznek adatokat. Ezt a helyzetet mutatja be az alábbi interaktív animáció.

Egy hajó a Portpatrick NAVTEX CRS zónában halad a Malin Head felé. A bal alsó sarokban ki/be kapcsolható az egyes állomások vétele. Ahogy halad előre az idő (jobb felső sarok), a jobb oldali fekete zónában látszik, hogy melyik adók adásait veszi a készülék.

Igény esetén, az útirányt figyelembe véve beállítható, hogy csak a O és Q adók üzeneteit dolgozza fel a vevő. A többi állomás biztosan nem sugároz az adott utazással kapcsolatos releváns információkat.

Javaslatok a NAVTEX vevő használatával kapcsolatban

 • Nyomtatós készülék esetén mindig legyen elég papír kéznél (tartalék papírra is szükség van)
 • Legalább négy, de inkább nyolc órával az indulás előtt be kell kapcsolni a vevőt, hogy legalább egyszer biztosan sorra kerüljenek a környékbeli NAVTEX adók. Akár folyamatosan is bekapcsolva lehet tartani a vevőt, ha a hajó gyakran van úton.
 • A használati utasítást érdemes a készülék környékén tartani. Az egyes készülékek kezelésében lehetnek eltérések. Különösen charterhajók esetén érdemes át is nézni az aktuális beállításokat.
 • Érdemes a NAVARAEA / NAVTEX CRS térkép laminált változatát a készülék mellett tartani (nyilván azokra a területekre vonatkozóan, amerre a hajó járni fog). A térképnek tartalmaznia kell az adásidőket, a CRS azonosítókat is.
 • Úgy kell beállítani a vevőt, hogy csak azokat az adókat figyelje, amelyek az út szempontjából fontosak. Ezzel elkerülhető a felesleges munka (az üzeneteket értelmezni kell, adott esetben fel kell vezetni a térképre a tartalmukat) és a papírpocsékolás is.
 • A vevőt úgy kell beállítani, hogy csak a ténylegesen figyelni kívánt üzenettípusokat fogadja. Nincs értelme például a Loran rendszerrel kapcsolatos információkat venni, ha a hajón nincs ilyen rendszer. A kötelező üzenettípusokat mindenképpen venni kell.
 • Egycsatornás vevők esetén folyamatosan az 518 kHz-es frekvenciát kell figyelni. A 490 kHz-re kapcsolni csak pár másodpercre, a táblázat szerinti adásidők idejére szabad.
 • Ha nagyon rossz minőségű, hiányos a vett NAVTEX üzenet, arról értesíteni kell a NAVTEX CRS-t, a vétel helyének és időpontjának megjelölésével együtt. Visszajelzés nélkül a rendszereket nem lehet fejleszteni.
 • Az út során tudomásunkra jutott, biztonságos hajózással kapcsolatos tényeket azonnal a legközelebbi, vagy a legkönnyebben elérhető CRS tudomására kell hozni. A CRS-ek feladata a többi hajó értesítése a NAVTEX rendszeren keresztül (ha a CRS megítélésé szerint ez az adott esetben fontos).
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM