A sürgősségi hívások a prioritási sorrendben közvetlenül a vészjelzések után találhatóak. Ilyen hívást akkor kell leadni, ha személy(ek) vagy hajó(k) biztonságát veszélyeztető esemény történik, de a veszély nem elháríthatatlan, nincs szükség azonnali külső segítségre. A sürgősségi hívásoknak minden hívással szemben (a vészhívásokat kivéve) elsőbbsége van.

Néha nehéz lehet eldönteni, hogy egy adott helyzet vészhelyzet, vagy "csak" sürgősségi helyzet - azaz vészhívást, vagy sürgősségi hívást kell leadni. Például ha a hajód sziklák felé sodródik, és 20 perced van, az vészhelyzet. De ha van még 4 órád, akkor lehet, hogy ez egy sürgősségi helyzet. Egy sürgősségi helyzet azonban az idő előrehaladtával, további események bekövetkeztével nagyon könnyen vészhelyzetté alakulhat.

Ha egy személy egészségi állapotában beállt változás miatt orvosi tanácsra (medical advice) van szükség, a CRS-en keresztül erre lehetőség van. Amennyiben orvosi segítségre (medical assistance, medical evacuation, MEDEVAC) van szükség, azt is ilyen híváson keresztül kell megszervezni.

A DSC-n leadott sürgősségi riasztás után a rádió a 16-os csatornára hangol és itt a PAN PAN szavakkal kezdődő szóbeli üzenetet kell leadni. A sürgősségi hívásokat lehet egy adott állomás vagy az összes állomás felé címezni (a kedvtelési hajókon használt Class D DSC-n csak az összes állomás lehet a címzett).


PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS vagy
(a címzett neve 3x)

THIS IS (saját hajó MMSI azonosítója), (saját hajó neve 3x), (saját hajó hívójele)

POSITION (saját hajó pozíciója)

(Hívás oka, igényelt segítség, bármilyen további információ, ami kellhet a segítségnyújtáshoz)

OVER
Sürgősségi hívás szerkezete

PAN PAN, PAN PAN, PAN PAN

ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS

THIS IS 278054321, Spinaker, Spinaker, Spinaker, call sign Sierra 5 Lima 1 2

POSITION 450 36' North 0130 32' East

Medivac

Injured crewman requires medical evacuation

Steaming towards Trieste speed 6 knots

OVER
Példa sürgősségi hívásra

Gyakorolj a VHF rádió-szimulátoron

The following indicates the procedure for broadcasting an Urgency Alert on VHF CH 70 using the VHF DSC controller:
A következőket kell végrehajtanod, ha sürgősségi riasztást szeretnél leadni VHF DSC-n:
  1. Nyomd meg a Call menügombot
  2. Nyomd meg kétszer a Type menügombot, keresd meg az Urgency Call-t
  3. Nyomd meg a Send menügombot
  4. Nyomd meg az E gombotSürgősségi riasztás beállítása és küldése

A sürgősségi riasztást minden hajó megkapja a VHF vételkörzetben. A következő lépés a 16-os csatornán leadott, Pan Pan kezdetű sürgősségi hívás.

Teendők sürgősségi riasztás vétele esetén

Sürgősségi riasztás vétele esetén a rádió hangjelzést ad, és a 16-os csatornára áll. Meg kell hallgatni a szóbeli üzenetet, lehetőség szerint rögzíteni/jegyzetelni kell a hallottakat. Ha a pozíciód lehetővé teszi, hogy segíts, szóban nyugtáznod kell a hallottakat. Amennyiben a sürgősségi hívás után 3 percen belül nem hallható semmi a 16-os csatornán, értesítsd a CRS-t és folytasd a korábbi tevékenységed. A hívás végén (vagy közben bármikor) a forgalmazásban részt vevő felek elhagyhatják a hívást, vagy szabadon visszatérhetnek.

Gyakorolj a VHF rádió-szimulátoron

Sürgősségi hívás vétele után nyomd meg az OK gombot, ekkor abbamarad a hangjelzés és a kijelző törlődik. Nyomd meg a Stop gombot, ha csak a hangjelzést szeretnéd kikapcsolni.Sürgősségi hívás vétele

Last modified: Monday, 16 November 2020, 4:10 PM