A DSC riasztások küldése és fogadása a DSC-vel felszerelt VHF rádiók egyik legfontosabb alkalmazása. A DSC riasztások "bekapcsolják" a többieket, felhívják a figyelmet a rádióra, hogy az érintettek figyeljenek a rádióforgalmazásra.

Az önálló tanuláshoz kapcsolódó fontos megjegyzések:

1. meg kell különböztetni a hívások két lényeges fajtáját: az ALERT (amit itt legtöbbször riasztásként vagy DSC hívásként fordítunk) sok esetben automatikus jelzést takar, a CALL (amit legtöbbször hívásként fordítunk), szóbeli forgalmazást jelent (.
Mindezek alapján a DSC esetén ALERT-ekről van szó (DSC ALERT), amelyek a rendszer technikai sajátosságai miatt lehetnek automatikus vagy kézzel indított kimenő adások, viszont minden esetben digitális rádiójelet ad az adó, amely a vételi oldalon is csak digitális dekóderrel (szintén DSC) fogható.

2. a belvízeken DSC-t nem használnak, sok hajónak mégis van MMSI azonosítója - ez csak látszólag ellentmondás, ugyanis a folyók torkolatánál keveredik a belvízi és a tengeri hajózás, valamint vannak vegyes használatú eszközök (AIS jeladók) is, amelyek megkövetelik az MMSI meglétét.

3. a belvízi hajózásban a hajók azonosítására az ATIS kódolást szánták megoldásnak. A DSC és az ATIS üzemmód egyszerre nem megy, bár néhány rádió mindkettőt tudja. Ebben a tananyagban a DSC-ről lesz szó.

A DSC-t a következők miatt használják:
 • Automatikus csatornafigyelést tesz lehetővé
 • A DSC riasztások nagyon kevés adattal, nagyon gyorsan adhatóak le (kb. 0.5 másodperc kell az erre a célra lefoglalt frekvencián), ennek komoly jelentősége van ott, ahol a frekvenciák hagyományosan nagyon zsúfoltak
 • A vészhívásokat különösen gyorsan el lehet indítani (a Distress, kb: "Vészhelyzet" gomb megnyomásával)
 • A riasztásokat prioritás szerinti sorrendben csoportokba lehet foglalni: Vészhívás, Sürgősségi hívás, Biztonsági hívás, Rutin hívás
A hívások csoportosítása aszerint, hogy kit hívunk:
 • ALL SHIPS – minden hajó számára szóló hívás (VHF vételkörzeten belül)
 • INDIVIDUAL – adott rádióállomás számára szóló, vagy adott hajótól származó hívás
 • GROUP – olyan hívás, amelyet egy adott MMSI csoportba tartozó rádióállomásoknak címeztek
 • GEO – adott földrajzi területen található rádióállomásoknak címzett hívás

A hívások csoportosítása aszerint, hogy miért hívunk (prioritások, csökkenő sorrendben):

 • DISTRESS – közvetlen, fenyegető veszély, azonnali segítségre van szükség (a legmagasabb prioritású hívás, mindig az összes állomásnak szól)
 • URGENCY – sürgős, személy(ek) vagy hajó(k) biztonságát érintő hívás (szólhat minden állomásnak, adott földrajzi területnek vagy egy adott állomásnak)
 • SAFETY – MSI (Maritime Safety Information) adatokat tartalmazó hívás, például időjárási információk (előrejelzések, közlemények), vagy navigációs figyelmeztetések. Szólhat minden állomásnak, adott földrajzi területnek vagy egy adott állomásnak.
 • ROUTINE – a legalacsonyabb prioritású, rutin kommunikációt tartalmazó hívás, amely során RT kapcsolat jön létre hajók között, vagy egy CRS és egy hajó között, esetleg (jellemzően MF DSC esetén, tehát a parttól nagyobb távolságra, VHF vételkörzeten kívül) CRS-en keresztül egy szárazföldi telefon-előfizető és egy hajó között.

A DSC riasztásokkal a megcélzott állomások "figyelmét" automatikusan "kelti fel" a rendszer. Rendszerint szóbeli kommunikációval folytatódik a kapcsolatfelvétel.

A riasztást magát a VHF rádió DSC modem- vagy vezérlőegysége hozza létre, ez egy digitális jelsorozat, az emberi fül számára nem értelmezhető, kicsit a faxhoz hasonlítható - ha halljuk, tudjuk, hogy fax, de nem tudjuk értelmezni, leadni meg végképp nem, ehhez másik faxra van szükség. Azért, hogy a DSC hívások ne is zavarják a többi hívást, elkülönített csatornán történik az adatok továbbítása, ez a 70-es csatorna.

A DSC riasztás nyugtázása (angol a nyugtázás: acknowledgement, rövidítve ack) után a szóbeli kommunikáció a rádióforgalmazásban megszokott módon történik. Annyival egyszerűbb a helyzet, hogy a DSC riasztás sok adatot eleve tartalmaz, ezeket bizonyos helyzetekben kell csak elismételni (és erről részletesen fogunk tanulni).

A nyugtázás elmaradása esetén is marad nyoma annak, hogy a riasztás megtörtént - ez megfelel a mobiltelefonok "nem fogadott hívások" funkciójának.

Gyakorolj a VHF rádió-szimulátoron

A DSC funkciók használatához a rádiónak DSC módban kell lennie. Nyomd meg a legfelső menügombot annyiszor, hogy a Rad szöveg jelenjen meg a kijelzőn.

Display
VHF rádió DSC-módban

Nagyon sok különböző DSC modem van forgalomban, kicsit mindegyiknek eltérhetnek a szolgáltatásai vagy a használatuk. A jelen tananyagban a Class D DSC vezérlővel szerelt tengeri rádiókról van szó. Mivel a különböző rádiók mindegyikének a szabványoknak meg kell felelniük, ezért amit itt tanulunk, minden Class D DSC rádión használható lesz (a menük esetleg kicsit eltérhetnek egymástól). Néhány esetben, ahol ez valamiért fontos, kitérünk a Class D és a Class A eltéréseire.

A következők során megtanuljuk, hogy pontosan hogyan kell felépíteni a különböző prioritású hívásokat, mikor melyiket kell használni, milyen információkat tartalmaznak a riasztások, sőt azt is, hogy pontosan milyen vázat kell használni a DSC riasztás utáni szóbeli kommunikáció során.


Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM