A tengeri hajózás során folyamatos figyelőszolgálatot kell fenntartani a 16-os csatornán. A Scan funkció használatával lehetőség nyílik a 16-os csatorna, és az összes többi csatorna figyelésére. Ha valamelyik figyelt csatornán forgalmazás kezdődik, a vevő arra a csatornára hangolva marad. A kezelő természetesen át tudja léptetni a vevőt a következő csatornára, sőt, az adott csatornát ki is lehet hagyni a Scan által figyelt csatornák közül. A Scan funkció az összes csatorna figyelésére használandó, szűkített listát a Memory Scan funkcióval tudsz figyeltetni.

Gyakorolj a VHF rádió-szimulátoron

A SCAN bekapcsolása: nyomd meg a Scan menügombot. A Scan funkció végigmegy az összes beállított csatornán, és megáll, ha a vevő valamelyik csatornán forgalmazást észlel. Ezt a csatornát:
  • át lehet lépni (advancing the channel): nyomd meg az Adv menügombot, ennek hatására a beállított sorrend szerinti következő csatornára lép a vevő,
  • ki lehet hagyni a Scan-ből: (inhibiting the channel): nyomd meg az Inh menügombot (ez ugyanaz, csak egyszerűbb, mint minden alkalommal átlépni az adott csatornán a Scan működése során).
Kilépés a Scan-ből: nyomd meg a C gombot vagy a "16-os csatorna" gombot.

A figyelt csatornák beállítása: amikor a Scan éppen nem fut végig a csatornákon, állj rá arra a csatornára, amit újra hozzá szeretnél adni a figyelt csatornák listájához (mert korábban törölted), és nyomd meg és tartsd nyomva a Scan menügombot addig, amíg két sípszó nem hallatszik, ezzel hozzáadtad a csatornát a listához. A törlés ugyanígy megy: állj rá egy már figyelt csatornára, nyomd meg és tartsd nyomva a Scan menügombot. A két sípszó azt jelzi, hogy sikerült a csatorna törlése a listáról.A Scan bekapcsolása, a 16-os csatorna átlépése, majd kihagyása

Last modified: Saturday, 14 November 2020, 12:51 PM