A tengeren hajózva a 16-os csatornán folyamatos figyelőszolgálatot kell tartani. Lehet, hogy közben egy másik csatornát is figyelemmel kell kísérni, például a kikötői csatornát. A Dual Watch, "DW", vagy "D/W" funkció pont erre való: használatával a munkacsatornát és a 16-os csatornát egyszerre lehet figyelni.

Hajózás közben a 13-as (hajó-hajó biztonsági csatorna) figyelése ajánlatos. Az is lehet, hogy egy adott kikötői csatornát is figyelni kell (például a 12-es csatornát). Mindeközben, amikor egy adott kijelölt csatornát figyelni kell, nem szabad abbahagyni a 16-os csatorna folyamatos figyelését.

Magyarországon, a hivatásos belvízi hajózásban a 10-es és a 22-es csatornákat kell folyamatosan figyelni, ráadásul ezekre külön VHF rádiókészüléket kell fenntartani.

Gyakorolj a VHF rádió-szimulátoron

Nyomd meg a D/W gombot, ezzel bekapcsolod a Dual Watch funkciót. A kijelzőn megjelenik a D/W felirat, és ha valamelyik figyelt csatornán forgalmazás kezdődik, a rádió azon a csatornán marad.
A Dual Watch funkcióból úgy kell kilépni, hogy megnyomod a D/W gombot, a "16-os csatorna"-gombot, vagy a C gombot.A 6-os csatorna kiválasztása munkacsatornaként, majd a Dual Watch funkció bekapcsolása

Last modified: Saturday, 14 November 2020, 12:35 PM