A fonetikus ábécét üzenetek, hívójelek másként nehezen érthető, esetleg kritikus fontosságú részeinek betűzésére használjuk. A kommunikáció betűzve lassabb, de száz százalékos biztonsággal helyes, így a tévesztés esélye gyakorlatilag ki van zárva.

Ez a jelzésrendszer kódszavakat rendel az angol ábécé betűihez és a számokhoz, így a forgalmazásban részt vevő felek anyanyelvüktől és angoltudásuktól függetlenül, garantáltan érteni fogják az üzenet lényegi részeit.

A fonetikus ábécé az INTERCO (International Code of Signals) részét képezi.


Nyomd meg a "lejátszás" gombot a betűk mellett, így hallhatod, hogyan kell kiejteni az ábécé elemeit!


A "Spinaker" szó helyére bármilyen szöveget írhatsz. A gomb megnyomásával meghallgathatod az INTERCO szerinti betűzést a fonetikus ábécé elemeinek felhasználásával.

A betűzés megkezdése előtt az üzenetben az "I SPELL" (betűzöm) szöveget kell mondani, de a hívójeleket rögtön betűzve érdemes mondani. Például az "itt a HGD2280" szöveget úgy kell leadni, hogy "this is Hotel Golf Delta Bissotwo Bissotwo Octoeight Nadazero". A hajó nevét nem szokás betűzni, sokszor úgy adják ezt az információt, hogy "this is <hajó neve> call sign <ide jön a betűzött hívójel>".

Az üzenetek egyes elemeit mindig betűzni kell, ha az érthetőség megkívánja:
  • Hívójel
  • Pozíció (szélesség és hosszúság), például: "Helyzetem 450 36' N, 0130 32' E" betűzve: "My position is Latitude Kartefour Pantafive degrees Terrathree Soxisix minutes North, Longitude Nadazero Unaone Terrathree degrees Terrathree Bissotwo minutes East";
  • Pozíció megadása esetén a magyar oktatás és vizsgáztatás a Latitude helyett a "Lima" szót, a Longitude helyett a "Golf" szót kéri, amennyiben INTERCO segítségével kell a pozíciót megadni. Ez a teljesen egyértelmű és hivatalos formula.
  • Pont iránylata, távolsága (bearing, distance)
  • Útirány (course)
  • Sebesség (speed)
  • Idő (időzóna megjelölésével: LT, local time - helyi idő, UTC - koordinált világidő, a GMT utódja)
  • Tizedestört esetén a "Decimal" szó helyettesíti a tizedeshatárolót (pl. 13.5: Unaone Terrathree Decimal Pentafive)
Figyeljük meg, hogy az így leadott üzenetek közlése lassabb ugyan, de szinte teljesen ki van zárva az elértés vagy az ismétlés szükségessége. Lassú, de biztos megoldás.
Last modified: Saturday, 25 April 2020, 7:50 PM